Kijktip Kruispunt: Viervoeters in de zorg

Kijktip Kruispunt: Viervoeters in de zorg

Kijktip Kruispunt: Viervoeters in de zorg

In de laatste editie van ons GGZ Vaktijdschrift is een artikel te lezen over psychotherapie waarbij dieren zijn ingezet ter ondersteuning van de behandeling. Dit gebeurt tegenwoordig vaker; de hulp van dieren inschakelen in zowel de geestelijke als de algemene gezondheidszorg. Er ontstaat dan ook steeds meer inzicht in de voordelen die het contact tussen mens en dier kan hebben op de fysieke en mentale gezondheid. Viervoeters in de zorg brengt enkele mogelijkheden van ‘zorgdieren’ in beeld.

Het programma Kruispunt van de KRO-NCRV maakte enige tijd geleden een aflevering over viervoeters in de zorg. De aflevering laat bijvoorbeeld zien hoe honden en katten worden ingezet in verpleeghuizen. Sommige honden worden speciaal opgeleid om verplegers of psychologen te kunnen begeleiden bij hun werk: de honden maken met hun verschijning het contact tussen patiënten en hulpverleners bijvoorbeeld al gauw een stukje makkelijker.

Zo worden de patiënten vaak een stuk vrolijker bij het zien en aaien van een hond en leven ze weer eventjes op, of geeft het hen juist een bepaalde vorm van rust. De hond kan een patiënt net wat meer motiveren om uit bed te komen, en in gesprekken biedt het dier steun en troost op het moment dat het voor de patiënt emotioneel wat lastiger wordt. Mensen met dementie worden door het contact met de dieren herinnerd aan hun eigen huisdieren van vroeger, en beginnen soms spontaan herinneringen op te halen. Ook weten sommige patiënten bij een standaard wekelijks bezoek van hulpdieren ineens weer wat voor een dag het is.

Niet in alle gevallen is het haalbaar om echte dieren in te zetten in de zorg, daarom wordt er ook wel gebruik gemaakt van robothonden en robotkatten. Dit zijn als het ware knuffelbeesten die reageren op aanraking door te bewegen en geluid te maken. Zeker bij mensen met dementie kunnen deze robotdieren een belangrijke vervanger zijn, en kunnen ze in een bepaalde mate voorzien in de behoefte om met een huisdier te knuffelen en voor een dier te ‘zorgen’. In de aflevering van Kruispunt is te zien wat voor een effect een robotdier in verpleeghuizen kan hebben.

De aflevering Viervoeters in de zorg van Kruispunt is te bekijken via NPO Start. Meer informatie over deze uitzending lees je in het persbericht van KRO-NCRV.

Geen reactie's

Geef een reactie