Instagram-account opgericht voor jongeren met mentale coronaklachten

Instagram-account opgericht voor jongeren met mentale coronaklachten

Instagram-account opgericht voor jongeren met mentale coronaklachten

De 23-jarige Ruben Buntsma heeft onlangs het Instagram-account ‘Corona Talkings’ opgericht: een account dat speciaal bedoeld is voor jongeren die kampen met mentale klachten door de coronapandemie. Buntsma is maatschappelijk werker in de ggz en begeleidt jongeren op het gebied van zelfredzaamheid. Het Instagram-account is hij op vrijwillige basis gestart, om gehoor te geven aan de geluiden van jongeren om hem heen die niet lekker in hun vel zitten. Zijn verhaal is te lezen in dit artikel van het AD.

Door zijn werk komt Ruben veel in aanraking met jongeren, en met zijn leeftijd van 23 jaar maakt hij ook zelf nog deel uit van de jonge bevolkingsgroep waar corona duidelijk zijn stempel op drukt. Veel jongeren hebben het afgelopen jaar last gekregen van sombere gevoelens, vermoeidheid, lusteloosheid en een gebrek aan motivatie. Ze zitten mentaal in een dip en zien weinig perspectief voor de toekomst om zich op te verheugen. Via de chat van ‘Corona Talkings’ op Instagram kunnen jongeren nu met Ruben in gesprek en hun klachten delen.

Laagdrempelig

Op het social media account schrijft de jonge maatschappelijk werker het volgende:

Mijn naam is Ruben en ik wil je graag wat meer vertellen over mijn initiatief. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in de GGZ waarbij ik jongeren begeleid op het gebied van de zelfredzaamheid. Ik heb hiervoor een maatschappelijke studie afgerond in Leiden. Graag wil ik mij inzetten voor de jeugd door in gesprek te gaan op een laagdrempelige manier…

Onlangs ben ik op vrijwillige basis dit account begonnen om andere jongeren te ondersteunen die niet zo lekker in hun vel zitten door de corona omstandigheden. De aanleiding hiervan is het feit dat de klachten onder deze doelgroep extreem toenemen. Om die reden wil ik graag een bijdrage leveren door een luisterend oor te bieden en advies te geven om met de moeilijke situatie om te gaan!

Misschien heb je wat sombere gedachtes, ben je iemand verloren of heb je gewoon behoefte aan een gesprek met iemand die je niet kent. Ik ben de persoon aan wie je jouw verhaal kwijt kan. Met mijn kennis zal ik een poging wagen om je nieuwe inzichten te geven.

Positieve omslag

“Ik ben nog maar een weekje bezig, maar heb al enkele verzoeken gehad. ‘Ik wil me fitter en gemotiveerder voelen, heb je tips?’ Ik heb een paar jongeren al uitgebreid geholpen”, laat Ruben aan het AD weten. “Het is een beetje een onderbuikgevoel wat jongeren hebben, maar niet snel delen. Want: wanneer zoek je hulp?”

Ook geeft hij vast een paar eenvoudige en concrete tips om je gemoedstoestand te verbeteren: “Stel doelen en doe nieuwe ervaringen op. Dat vermindert stress. Stap uit je comfortzone, doe elke dag iets dat je nog nooit hebt gedaan. Bereid bijvoorbeeld een etentje voor. Zo stimuleer je je brein. Focus je op je werk of studie: hoe kan ik mijn talent nóg beter benutten? En verander je kijk op de lockdown, je hebt veel tijd over.”

Nieuwsgierig naar Ruben’s initiatief, of wil je zelf graag iets aan hem kwijt? Het account Corona Talkings vind je hier.

Geen reactie's

Geef een reactie