Ik wéét het zéker!

Column Paul de Bruijn

Ik wéét het zéker!

Paul de Bruijn– Column door Paul de Bruijn, psycholoog en oprichter van ProMind –

Eigenlijk is het jammer dat samenzweringstheorieën niet waar zijn. Hoe mooi zou het zijn als je alles ziet en begrijpt. Een verklaring voor alles in een overzichtelijk en helder kader. Nou ja, helder?! Maar vooral een echte vijand: de ‘ander’. Die alles van ‘ons’ wil afnemen en waar ‘wij’ tegen moeten vechten.

Waar komen die verhalen eigenlijk vandaan? Wie verzint die dingen? En waarom? Met welk doel? Daar moet toch iets achter zitten? Het is vast een organisatie die onze wereld wil destabiliseren…

Voor je het weet zoek je zelf ook overal iets achter. Waarschijnlijk heeft het te maken met onze behoefte om grip te krijgen op en soep te koken van gebeurtenissen. Een handigheid van onze hersenen is dat ze heel complexe informatie heel snel kunnen reduceren tot een overzichtelijk en redelijk verhaal. Meestal gaat dat goed en komt het dicht bij wat er werkelijk gebeurt. Maar soms zijn dingen zo complex of niet goed zichtbaar dat onze fantasie op hol slaat. Dan komen ‘ze’ om de hoek kijken. Vaak gebeurt dat in een omgeving waar mensen steeds minder begrijpen van wat er gebeurt.

Een belangrijk element in een samenzweringstheorie is draagvlak bij anderen. Het vinden van mensen die in je gedachtenkronkels meegingen was vroeger nog niet zo heel gemakkelijk. Nu is dat een koud kunstje. Ga een uurtje shoppen op Social Media en je kunt je bij wel 50 verschillende clubjes aansluiten. Van Thierry Baudet in Nederland (dat de EU een ‘openlijk’ plan of ‘complot’ hanteert om de ‘bevolkingen van Europa tot één amalgaam te maken’, ofwel tot een samengesmolten bevolking – AD 19 februari 2020) tot QAnon in de VS (Hillary Clinton is de leider van een club die vanuit een pizza-zaak in Washington kinderen ontvoeren en ook opeten).

Vroeger dacht ik dat mensen die dat soort dingen verzinnen gewoon dom waren. Een beetje gek. Héél érg gék! Nu weet ik wel beter! Ze doen het om onze wereld af te pakken en in chaos te storten!

Waarom, vraagt u? Zodat ze de macht krijgen en ons kunnen onderdrukken. Toch?!?

2 Reactie's
  • Paul de Waal
    Geplaatst op 13:41h, 09 september Beantwoorden

    Moet je niet een beetje gek zijn om “onze wereld af te pakken en in chaos te storten!” of heb ik te veel Joker en James Bond films gekeken? Ach…, gek zijn is ook relatief!

Geef een reactie