HvA start met nieuwe master: ggz-verpleegkunde

HvA start met nieuwe master: ggz-verpleegkunde

HvA start met nieuwe master: ggz-verpleegkunde

Persbericht Hogeschool van Amsterdam

In september 2021 gaat de nieuwe master GGZ-Verpleegkunde van start aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Dit betekent dat er over twee jaar mastergeschoolde verpleegkundigen op de arbeidsmarkt komen met een uitstroomprofiel dat gericht is op de ambulante psychiatrie.

De afgestudeerde van de masteropleiding GGZ-Verpleegkunde is een ambulant werkende verpleegkundige die de rollen van ‘generalist’ en ‘specialist’ in zich verenigt. Door het academisch denk-, analyse- en kennisniveau van deze verpleegkundige draagt deze bij aan het optimaliseren van de ambulante GGZ, zowel in de directe patiëntenzorg, als door het verbeteren en wetenschappelijk onderbouwen van werkprocessen. Als je, tot voor kort, als bachelor afgestudeerde verpleegkundige direct verder wilde studeren in een master die gericht is op hands-on verpleegkunde (binnen BIG artikel 3), was dit niet mogelijk. Maar sinds 2018 is er bij HvA Verpleegkunde al de master Critical Care voor verpleegkundigen in de hoog-intensieve zorg in het ziekenhuis. Én vanaf komende studiejaar is er dus ook een opleiding voor hbo-opgeleide GGZ verpleegkundigen die een professionele master willen doen, gericht op verdieping binnen hun eigen beroep.

Extra kennis, diepgaander onderzoek

Margriet van Iersel, programmaleider bij deze master: “In deze master krijgen studenten onder meer diepgaande kennis over psychopathologie, interventies in de GGZ en modellen voor ambulant werken. Ook is er aandacht voor klinisch leiderschap. De master GGZ-Verpleegkunde is een professionele master waarin er praktijkonderzoek wordt gedaan voor de afsluitende masterthesis, waarbij het uitgangspunt is dat het onderzoek een bijdrage levert aan de kwaliteit van zorg. Goed om even scherp te hebben; de master leidt níet op tot het beroep van Verpleegkundig Specialist (die de bevoegdheid heeft als regiebehandelaar op te treden binnen BIG art. 14).

Start in september 2021

Nu de opleiding door het ministerie is gescreend op relevantie voor de arbeidsmarkt en dus wordt bekostigd door de overheid (waardoor het jaarlijkse collegegeld ‘gewoon’ ongeveer 2100 euro per jaar bedraagt) én het accreditatietraject succesvol is verlopen, staan alle lichten op groen. Vanaf september is er plaats voor studenten die deze 2-jarige master in deeltijd gaan volgen. Daarnaast hebben de studenten een passende werkomgeving nodig, onder meer voor de uitvoering van praktijkopdrachten. Voor studenten die niet aan alle instroomeisen voldoen is er een schakelprogramma. En tevens is er een veelbelovende samenwerking met Northumbria University (NU) in Newcastle die een master Mental Health aanbiedt.

Informatie, inschrijving en open dag

Meer informatie over de master vind je op de website van de HvA. Ook kunnen geïnteresseerden op 13 februari of 30 maart aanstaande deelnemen aan de Open Dag master GGZ Verpleegkunde.

Tags:
3 Reactie's
  • Bianca Roelofsen
    Geplaatst op 11:43h, 17 februari Beantwoorden

    Wat een vreemde ‘move’: De opleiding tot VS GGZ is júist gericht op verdieping binnen je eigen beroep. Nu nog meer versnippering (en onduidelijkheid). Ik mis hierin afstemming. Zou V&VN hierin iets kunnen betekenen?

    • Margriet van Iersel
      Geplaatst op 16:19h, 12 maart Beantwoorden

      Beste Bianca, de opleiding tot verpleegkundig specialist leidt op tot een nieuw gebied aan verantwoordelijkheden en bevoegdheden, namelijk binnen BIG artikel 14, en niet iedere verpleegkundige met ambitie die zich verder wil verdiepen in zijn/haar beroep wil VS worden. Goed voor de beroepsgroep dat er een nieuw alternatief is binnen de hands-on verpleegkunde (BIG artikel 3). Een Leven Lang Ontwikkelen/ extra carrièreperspectief voorkomt ook uitstroom van vpk’s uit het GGZ-werkveld.

  • Kristine Heemskerken
    Geplaatst op 19:41h, 23 februari Beantwoorden

    Ik vraag mij af welke positie deze verpleegkundigen gaan innemen. Welke rol gaan zij vervullen als dit niet het behandelaarschap gaat zijn? En gaan de organisaties deze afgestudeerden ook betalen naar hun titel? Welke positie nemen zij aan binnen een team als zij “hands-on” blijven? Ik mis de toekomstvisie een beetje als ik zo naar de omschrijving van de opleiding kijk. Het klinkt erg mooi, maar ik ben bang dat dit opnieuw zo’n nèt niet opleiding gaat zijn, zoals de spv. Die hebben tot op heden nog steeds geen duidelijke positie in de keten en worden nu overruled door de vs, aangezien deze meer verantwoording mogen dragen en de vacatures niet zijn toegespitst op énkel spvers.

Geef een reactie