Het beschavingsfront: Hoe rampen en oorlogen ons menselijker maken

Het beschavingsfront: Hoe rampen en oorlogen ons menselijker maken

Het beschavingsfront: Hoe rampen en oorlogen ons menselijker maken

– Via Uitgeverij Noordboek –

In de loop der eeuwen zijn we gevoeliger geworden voor het leed van de ander. Opmerkelijk genoeg zijn het juist rampen die dit sensibiliseringsproces aanjagen. Oorlogen, hongersnoden, rampen en pandemieën maken het leed van de ander zichtbaar en zetten ons zo op het spoor van meer empathie en meer beschaving. In zijn nieuwe boek Het beschavingsfront zet auteur Frank Hermans uiteen hoe catastrofes door de eeuwen heen een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de mensheid.

Socioloog Frank Hermans laat in zijn boek zien hoe dit wereldwijde beschavingsproces zich heeft voltrokken en hoe gezondheidszorg nu aan de frontlinie ligt van de oprukkende menselijkheid. Daar melden zich de slachtoffers van een chronische overbelasting van mens en milieu. Empathie met hen zal leiden tot een volgende stap in het beschavingsproces.

Het boek bestaat uit vijf delen. Het eerste deel geeft een globaal overzicht van de manieren waarop mensen met catastrofes en schokkende gebeurtenissen zijn omgegaan tot het jaar 1900. Deel 2 gaat over de catastrofale wereldoorlogen en de oorlog in Vietnam en hoe deze de reacties van mensen hebben beïnvloed. Deel 3 gaat in op rampen en extreem geweld die in de tweede helft van de twintigste eeuw mensen steeds meer gingen bezighouden, vaak door onthullingen van wat lang verborgen was gehouden. Deel 4 gaat in op de sluipende catastrofe die het begin van deze eeuw teistert en het overleven van de mens op het spel zet door een onhoudbare levenswijze. Deel 5 beschrijft de ommekeer die zich sinds korte tijd voordoet en grenzen stelt aan de hebzucht en gemakzucht die de grote catastrofe heeft uitgelokt.

Het laatste hoofdstuk van deel 5 probeert de vraag te beantwoorden of er een lijn is te ontdekken in de reacties van mensen op deze catastrofes en of de stelling klopt dat juist door catastrofes het gevoel voor de pijn van de ander is toegenomen, mensen adequater zijn gaan reageren op wat wordt aangericht en gesproken kan worden van een beschavingsproces, zoals beschreven door Norbert Elias.

Over de auteur

Frank Hermans is socioloog. Hij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp trauma en beschaving. Hij publiceerde eerder onder meer Het mondiale beschavingsproces en De evolutie van het medeleven.

Het beschavingsfront beschrijft een nieuwe beschavingstheorie in de traditie van Norbert Elias en Johan Goudsblom.

Het beschavingsfront

Auteur: Frank Hermans
Uitgever: Uitgeverij Noordboek
Uitvoering: Paperback, 160 pagina’s, 215 x 140 x 27 mm
ISBN: 9789056159023
Prijs: € 19,90

Geen reactie's

Geef een reactie