Finger Tapping test voorspelt handvoorkeur ouderen

FIG 1 en 2 Finger Tapping bij ouderen

Finger Tapping test voorspelt handvoorkeur ouderen

Begin 2019 vond op initiatief van de Teamsport van de gemeente Hoorn in samenwerking met lokale sportverenigingen en een huisartsenpraktijk de “Fit-test” plaats. 134 inwoners van de stadswijken Hoorn-Noord en Venenlaankwartier, met een leeftijd van 55 tot 75 jaar, deden mee. Het primaire doel was om ouderen meer te laten bewegen. Door Dr. Nico Brand werd echter ook een ander experiment uitgevoerd. Dr. Brand wilde onderzoeken of hij met behulp van zijn digitale test, de zogenaamde Finger Tapping Test, kon voorspellen wat de voorkeurshand is van de deelnemers. Daarnaast kon hij met het onderzoek valideren of zijn digitale versie van deze test vergelijkbaar is met andere tests die het zelfde pretenderen te meten.

De Finger Tapping Test (FTT) is een veelgebruikte neuropsychologische test om basale motorische snelheid te meten, met name van de vingermusculatuur. Tevens is het een meting van de mate van handvoorkeur en kan het iets zeggen over het functioneren van de contralaterale hersenhelft, met name de motorische schors of het premotorische gebied.

In tegenstelling tot het standaard gebruik van de test, was er tijdens de meting in Hoorn slechts 1 meting van 10 seconden voor elke hand. Resultaten waren in het algemeen in overeenstemming met bevindingen die doorgaans in de literatuur te vinden zijn: er was een hogere snelheid voor de voorkeurshand vergeleken met de niet-voorkeurshand, mannen hadden een hogere motorische snelheid dan vrouwen, en bij personen van 65 jaar en ouder was de snelheid significant lager dan bij de personen onder 65 jaar. Geconcludeerd werd dat deze versie van de FTT een bruikbaar instrument is om de snelheid van de vingermusculatuur te bepalen.

Dr. Brand kent de handvoorkeur van ouderen derhalve na 20 seconden. Bijna net zo snel als even vragen dus!

Het hele artikel wordt gepubliceerd in GGZ Vaktijdschrift nummer 5 en is als los artikel nu al te downloaden.

Geen reactie's

Geef een reactie