19 nov Fijnstof in verband gebracht met hersentumoren
In een recent onderzoek in Canada hebben wetenschappers een verband gevonden tussen hersentumoren bij volwassenen en de concentratie fijnstof in de leefomgeving. In de studie is specifiek gekeken naar ultrafijne deeltjes (UFP) die geproduceerd worden door motorvoertuigen, en dan met name door dieselmotoren. Deze deeltjes blijken een mogelijke risicofactor te zijn voor het ontstaan van tumoren in het brein.
Uit eerdere studies kwam al naar voren dat luchtvervuiling schadelijk kan zijn voor de hersenen en de kans op psychische stoornissen zou kunnen verhogen. Ook andere organen lijken gevoelig te zijn voor vervuilde lucht en hier zowel acute als chronische problemen door te kunnen krijgen. De vervuilende stoffen verspreiden zich via het bloed door het gehele lichaam en kunnen ontstekingsreacties veroorzaken. Naast long-, hart- en hersenaandoeningen worden onder andere diabetes en ernstige klachten met betrekking tot de lever, blaas, huid en botten aan fijnstof gelinkt. Ook voor de vruchtbaarheid en tijdens de zwangerschap kan luchtvervuiling volgens onderzoekers serieuze problemen opleveren.
Opstapeling van minuscule vuildeeltjes
Het Canadese onderzoek laat zien dat een toename in de blootstelling aan ultrafijne deeltjes – afkomstig van brandstofverbruik, van dieselvoertuigen in het bijzonder – tot een hoger risico kan leiden op het krijgen van een hersentumor. Hierover schreef Brits dagblad The Guardian afgelopen week. Hoewel hersentumoren relatief weinig voorkomen, is de kans op herstel van deze vorm van kanker vrij laag. Doordat een groot aantal mensen in sterk vervuilde gebieden leeft, zou het risico op de ontwikkeling van een tumor in de hersenen toch aanzienlijk kunnen toenemen.
In de bestudeerde Canadese steden (Toronto en Montreal) liepen de concentraties fijnstof uiteen van 6.000 tot 97.000 nanodeeltjes per kubieke centimeter. Volgens de resultaten wordt het risico op een hersentumor met meer dan 10% verhoogd wanneer iemand gedurende een jaar aan een toename van 10.000 nanodeeltjes per kubieke centimeter wordt blootgesteld. Mensen die in gebieden wonen waar de concentratie van fijnstofdeeltjes per kubieke centimeter op 50.000 ligt, zouden 50% meer kans hebben op een tumor in het brein dan bij een concentratie van 15.000.
Oorzaak en gevolg
Het is de eerste studie die fijnstof linkt aan hersentumoren, en hoe het verband er precies uitziet zal nog verder onderzocht moeten worden. Op dit moment is het nog niet zeker of er sprake is van een oorzakelijk verband. Wel waren de bevindingen in dit onderzoek consistent, en zijn een groot aantal gegevens onderzocht van 1,9 miljoen volwassenen. Er lijkt in ieder geval weer een extra reden te zijn om fijnstof zoveel mogelijk te verminderen. Goede kans dat de nieuwe milieumaatregelen van het kabinet dus op meer manieren bijdragen tot een gezondere leefomgeving dan we in eerste instantie hadden bedacht.
Emilie Bendsen
Geplaatst op 14:37h, 05 januariWetenschappers hebben de fijnstofdeeltjes die afkomstig zijn van het wegverkeer, voor het eerst in verband gebracht met hersentumoren, schrijft The Guardian. Verhoogde blootstelling aan fijnstof gaat gepaard met een grotere kans op hersenkanker, blijkt uit het onderzoek dat is gepubliceerd in Epidemiology . De onderzoekers koppelden de medische gegevens van 1,9 miljoen Canadezen aan de hoeveelheid luchtvervuiling waarmee zij te kampen hebben. Mensen die leven op plaatsen waar 50.000 fijnstofdeeltjes per kubieke centimeter in de lucht zitten, hebben een 50 procent hogere kans om hersentumoren te krijgen dan mensen die leven in gebieden waar er 15.000 deeltjes per kubieke centimeter aanwezig zijn.