Ervaringsdeskundigheid in beeld

Ervaringsdeskundige in beeld

Ervaringsdeskundigheid in beeld

GZ-Psycholoog en fotograaf Ilvy Maijen schetst met woord en beeld portretten van 4 ervaringsdeskundigen. Valt er een gebeurtenis aan te wijzen die doorslaggevend is geweest om ervaringsdeskundige te worden? Dit is een centrale vraag aan hen bij de zoektocht naar de drijfveer om ervaringsdeskundige te worden.

Ilvy zet zich met het project in om psychiatrie vanuit een positieve invalshoek te benaderen.“Verslaving, depressie, PTSS, schizofrenie, eetstoornis, het zijn vaak ziektebeelden waar men zich voor schaamt en waar anderen vaak negatieve associaties mee hebben. Een psychiatrische stoornis schrikt anderen vaak af. Er berust helaas nog steeds een stigma op”.

In haar artikel vervolgt ze:
‘Ervaringswerkers zijn echter hét bewijs dat dit stigma niet terecht is. Zij putten uit hun ervaringen juist kracht en kunnen anderen op een unieke manier helpen. In mijn opinie is het ervaringswerk een grote meerwaarde binnen de geestelijke gezondheidszorg. Waar bij ‘reguliere’ zorgprofessionals professionele afstand hoog in het vaandel staat, maakt ervaringsdeskundigheid juist veel gebruik van de eigen ervaringen. Dat kan ervoor zorgen dat zorg beter aansluit bij de behoeften van cliënten, herstel wordt bevorderd en kan het ook zorgen voor vermindering van stigma en schaamte bij cliënten en hoop bevorderen. Gelukkig is er in de afgelopen jaren een positieve beweging te zien binnen de GGZ en zijn er steeds meer ervaringsdeskundigen aangetrokken’.

Het artikel is te lezen in uitgave 1-2021 van GGZ Vaktijdschrift

GGZ Vaktijdschrift juni 2021 GGZV
Klik hier voor het hele nummer GGZ Vaktijdschrift 2021 nummer 1
Klik hier om direct naar het artikel Ervaringsdeskundigheid in beeld’

Geen reactie's

Geef een reactie