The use of the Eriksen Flanker Task as training instrument for cognitive control in inhibition disorder

ANAMH2cover

The use of the Eriksen Flanker Task as training instrument for cognitive control in inhibition disorder

Onderzoekers van de Vrije Universiteit, de Ludwig Maximilian Universiteit München en Hersencentrum hebben een oude test uit de kast getrokken en bekeken of de test ook gebruikt zou kunnen worden om mensen met inhibitiestoornissen een geschikte training aan te bieden. De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Applied Neuroscience and Mental Health, uitgegeven door GGZ.

C.C.E van Geest & H.J. Engelbregt

Een veelgebruikte cognitieve taak om de cognitieve prestaties van deelnemers te meten is de zogenaamde Eriksen Flanker-taak (1974). Deze taak vereist een reactie waarbij je de richting van een centrale pijl moet aangeven, die wordt geflankeerd met (on)overeenkomstige pijlen aan de zijkant.

De Eriksen Flanker taak wordt gebruikt om inhibitieproblemen en executieve-functieproblemen te detecteren en de mate van ernst te kunnen aangeven bij een inhibitieprobleem. Er zijn diverse varianten beschikbaar en deze varianten kunnen verschillen in moeilijkheidsgraad.

Omdat de moeilijkheidsgraad van de test op allerlei manieren valt aan te passen qua snelheidseis aan de deelnemer, de wijze van presentere van de pijlen, de flankering etcetera waren de auteurs benieuwd of de test ook kan worden toegepast als trainingsinstrument voor dezelfde doelgroep als waar het oorspronkelijke diagnostisch instrument voor wordt ingezet.

De auteurs concluderen dat de Eriksen Flankertaak een bewezen effectieve trainingsmethode is voor gezonde individuen en dat vervolgonderzoek kan uitwijzen of dit ook geldt voor mensen met een inhibitieprobleem of executieve functiestoornissen.

Bekijk het volledige artikel
The use of the Eriksen Flanker Task as training instrument for cognitive control in inhibition disorder in pdf
The use of the Eriksen Flanker Task as training instrument for cognitive control in inhibition disorder in html

Geen reactie's

Geef een reactie