Een andere kijk op psychoses

Een andere kijk op psychoses

Een andere kijk op psychoses

Psychoses worden door de meeste mensen – inclusief psychiaters en therapeuten – gezien als een ‘foutje’ in het brein. Door factoren als stress, angst, trauma’s en bijvoorbeeld ook drugsgebruik kan er een situatie ontstaan waarin de hersenen niet functioneren zoals ze zouden moeten doen. Sommigen zijn echter van mening dat een psychose ook iets zinvols kan opleveren.

Eerder plaatsten we al een artikel over hoe belangrijk het is om aandacht te hebben voor het onderliggende verhaal van iemand die aan psychoses lijdt. Bij iedereen kunnen er andere oorzaken zijn die de trigger vormen voor een psychose, en ieder individu beleeft zo’n situatie weer op een andere manier. Om iemand echt te kunnen helpen, moet er dan ook aandacht zijn voor wat diegene zelf voelt en ervaart bij zijn of haar psychoses.

Trouw kwam onlangs met artikel waarin een spirituele kijk op psychoses wordt beschreven. In een interview vertelt een 26-jarige ervaringsdeskundige zijn verhaal, en legt hij uit dat er meer mensen zijn die psychoses als een spirituele ervaring beleven. Voor hem was het een soort eyeopener om als persoon een bepaalde ontwikkeling door te kunnen maken. Hoewel die benadering grotendeels wordt weggewuifd, ontstaat er ook in het Westen inmiddels meer begrip voor dit idee.

Lees hier het hele verhaal over de spirituele kant van psychoses. Wat denkt u, moeten patiënten meer ruimte krijgen om – indien gewenst – op zoek te gaan naar de betekenis van hun psychose?

Geen reactie's

Geef een reactie