De Monitor over ggz en e-health tijdens corona

De Monitor over ggz en e-health tijdens corona

De Monitor over ggz en e-health tijdens corona

Na de uitzending van Kassa over corona-gerelateerde aanpassingen binnen de ggz, volgde afgelopen maandag ook het programma De Monitor van de KRO-NCRV met een aflevering over de ggz in tijden van corona. In deze aflevering wordt vooral ingegaan op het gebruik van e-health en de ervaringen van behandelaren en cliënten met digitale gezondheidszorg.

De meningen over e-health in de ggz zijn verdeeld, zo blijkt ook uit de verhalen die in De Monitor aan bod komen. Dat geldt voor cliënten, maar ook voor therapeuten. Waar de een toekomst met zoveel mogelijk digitale hulpverlening wel ziet zitten, gaat de ander het liefst zo snel mogelijk weer terug naar face-to-face behandelingen.

Sommigen zien de voordelen van e-health, maar maken zich ook zorgen of de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg wel gewaarborgd kan worden. “Ik vind het een risico als het op gegeven moment een interessant businessmodel wordt en dat dit daardoor de standaard wordt. Dan ben ik bang dat we de kwaliteit van de zorg af gaan romen. Dat lijkt me geen positieve ontwikkeling”, aldus Marjan ter Avest, directeur van MIND.

Psycholoog Fennie Wiepkema heeft al langere tijd ervaring met het online aanbieden van therapie. Zij benadrukt vooral het belang van een individuele aanpak: “Het is geschikt voor iedereen die het wil. Ik geloof sowieso niet in ‘one size fits all’. Dat doe je ook niet bij andere vormen van therapie. Je moet per casus kijken wat past er bij jou en wat past er bij wat je nodig hebt.”

Bekijk hier de aflevering van De Monitor over ggz tijdens corona, en lees hier het bijbehorende artikel over de uitzending.

Geen reactie's

Geef een reactie