Damiaan Denys over de toename aan psychische klachten

Damiaan Denys over de toename aan psychische klachten in de maatschappij

Damiaan Denys over de toename aan psychische klachten

In het radioprogramma ‘Dit is de dag’ van NPO Radio 1 was psychiater en hoogleraar Damiaan Denys afgelopen week te gast. Hij sprak over de strubbelingen in de maatschappij om mentaal gezond te blijven. Het fragment kun je hier terugluisteren.

In de uitzending schetst hij zijn visie op de ogenschijnlijke toename aan psychische klachten en hoe we daar als maatschappij mee omgaan. Volgens Denys zijn mentale problemen als stress, burn-out en depressies helemaal niet iets van deze tijd en was dit patroon ruim een eeuw geleden ook zichtbaar toen er op grote schaal diverse ingrijpende veranderingen gaande waren. Doordat alles tegenwoordig snel gedeeld en verspreid wordt, lijken we elkaar volgens de psychiater ook een stuk sneller mee te slepen in een bepaalde ‘trend’ van klachten, waarbij het probleem mogelijk groter wordt gemaakt dan het eigenlijk is.

Denys geeft aan dat (psychisch) lijden een belangrijk onderdeel is van het leven, maar dat we hier tegenwoordig niet goed meer mee om weten te gaan. Op de website van De Morgen wordt echter nog wel een kanttekening geplaatst bij de uitspraken van de hoogleraar. Bij kunstenaars lijkt het bijvoorbeeld algemeen geaccepteerd te zijn dat er mentale klachten zijn die tevens als inspiratiebron voor kunstwerken worden gebruikt. Alsof het erbij hoort, maar er moet niet te licht worden gedacht over de problemen waar vele creatieve geesten mee te maken hebben, zo stelt de auteur.

Volgens Damiaan Denys komen mensen nu te snel en te gemakkelijk bij de psycholoog of psychiater terecht, waar ze eigenlijk niet op hun plek zijn. Mensen zouden in eerste instantie wat meer op hun eigen kunnen moeten vertrouwen. Zijn we dan daadwerkelijk onze mentale veerkracht aan het verliezen? Of is het juist een positieve ontwikkeling dat we sneller hulp zoeken voor onze problemen? En moeten we dan toch meer gebruik gaan maken van de groeiende groep (life) coaches voordat we naar een psycholoog of psychiater stappen?

Op 29 september komt het onderwerp uitgebreid aan bod in een aflevering van VPRO Tegenlicht, getiteld ‘Orde in de chaos’. Ook in deze uitzending zal Denys aan het woord zijn over de ontwikkelingen in onze samenleving. Op woensdag 2 oktober vindt de Tegenlicht Meet Up plaats in Pakhuis de Zwijger, waar over de kwestie wordt nagepraat.

1 Reactie

Geef een reactie