Corona met ijs

Column Paul de Bruijn

Corona met ijs

Paul de Bruijn– Column door Paul de Bruijn, psycholoog en oprichter van ProMind –

Het is een ongekende tijd. Een waarvan we tot heden alleen maar hebben gedroomd in nachtmerries. Of voorstellingen van hebben gemaakt in apocalyptische boeken en films. Geen idee waar het allemaal heen gaat of eindigt, maar voor een psycholoog zijn dit gouden tijden. Niet eens zozeer waar het werk betreft. Druk hadden we het toch al. Nee, om in vivo te kunnen observeren wat een pandemie van deze grootte met mensen doet.

En het is veel. In eerste instantie was iedereen geschrokken en probeerde zich zo goed mogelijk aan de regels te houden. Er was wel wat weerstand, maar daar werd niet of nauwelijks op gereageerd. Of het moest boos zijn. Nu zien we hele groepen in de ontkenning. Liep er de eerste twee maanden geen mens over straat, nu is het net of er niets aan de hand is. Af en toe zie je iemand met een mondkapje. Daar wordt dan wat meewarig naar gekeken. En grote roeptoeters blazen dat ze in hun fundamentele vrijheid worden aangetast door alle maatregelen. En anderen die weer boos worden op al die mensen die zich nergens wat van aantrekken.

De nuance is uit de discussie. Niemand weet waar het heen gaat, maar we weten allemaal wat het beste is. Er is echter veel, héél véél, onzekerheid.

Een ander fenomeen is de samenzwering. Altijd al een populair tijdverdrijf. ‘Ze’ proberen ons onder de duim te krijgen en hebben allang een vaccin. Maar ze wachten tot wij murw zijn en nemen dan de wereld over (paranoïde stoornis?). Of, Bill Gates heeft het veroorzaakt om ons allemaal straks te kunnen vaccineren en tegelijkertijd een chip in te spuiten. Zodat hij ons overal kan volgen (achtervolgingswaan?).

Er zijn echter ook mensen waar de angst een steeds groter probleem wordt. De eerste cliënten met Corona-angst hebben zich al bij ons gemeld. Interessant is dat deze angst over het algemeen niet gaat over het krijgen van Corona. Nee, ze zijn bang dat ze onbewust een ander besmetten. Sommigen durven daardoor de straat bijna niet op en isoleren zich meer en meer.

Maar of iemand nu in ontkenning leeft of gelooft in een samenzwering of bang is om iemand anders te besmetten, er is veel stress aan het opbouwen in de wereld. De komende tijd zullen we ons moeten voorbereiden op een steeds grotere vraag naar onze hulp. Dus, probeer nu nog zoveel mogelijk rust te nemen en te relaxen met een Corona-biertje of een lekker ijsje. Over niet al te lange tijd krijgen wíj het stervensdruk!

Proost!

Geen reactie's

Geef een reactie