Column | Op 22 januari overleed een bijzondere vrouw

Column Paul de Bruijn

Column | Op 22 januari overleed een bijzondere vrouw

Paul de Bruijn– Column door Paul de Bruijn, psycholoog en oprichter van ProMind –

Op 22 januari overleed een bijzondere vrouw. Ellen Laan.

Eind jaren 80, begin jaren 90 liepen we beiden rond op de UvA. Eerst nog in de Doodskist, later op het Roeterseiland. Het oude wiskundegebouw. Ellen was druk met haar promotie. Samen met Erick Janssen. Ik was aan het afstuderen onder Maurits van der Molen en Hans Stauder. Onze onderzoeken vonden plaats in de kelder van het Roeterseiland.

Met zijn allen hebben we daar de grootste lol gehad, terwijl we bijna dag en nacht aan het werk waren. Ik bewaar dan ook goede herinneringen aan die tijd. We waren pioniers! Wij op het gebied van het volgen van verwerking en oplossen van puzzels in real time in de hersenen. Ellen en Erick met de vraag wat er nu werkelijk gebeurt als mensen geconfronteerd worden met verschillende niveaus van seksuele beelden. Mentaal, maar vooral ook fysiek. Voor beide onderzoeken was een hoop geknutsel nodig. Vandaar dat we elkaar regelmatig tegenkwamen.

Na mijn afstuderen ben ik het contact wat kwijtgeraakt, tot een jaar of vijftien geleden. Ellen was toen al een grote naam in de wereld en had samen met Rik van Lunsen aan het, toen nog, AMC een van de beste opleidingsplekken voor psychologen van heel Nederland (als het niet veel meer is!). Met ProMind zaten we in die tijd in een snelle groei en waren we steeds op zoek naar nieuwe, maar vooral goede psychologen. Ik heb toen weer contact met haar gezocht. Vanaf die tijd is Ellen onze grootste leverancier geweest van een hele trits aan briljante psychologen. Ik kan wel zeggen dat meer dan twee derde van ons team bestond uit psychologen die door haar waren opgeleid. In hun manier van werken kon je de hand van Ellen goed terugzien. No nonsense, direct, maar vooral met lef!

We zijn beiden opgegroeid in West-Friesland. Dat brengt een zekere nuchterheid met zich mee die in moeilijke emotionele omstandigheden nog wel eens erg handig kan zijn. Ik hoop dat ze in de laatste fase van haar leven daar nog wat aan gehad heeft. Ze leefde al jaren met een tijdbom en dat vraagt een enorme kracht om te dragen. Ik ben er van overtuigd dat ze die tot het laatst heeft gehad.

Laten we hopen dat haar gedachtegoed tot in lengte van jaren zal blijven bestaan. Dat gelijkheid tussen man en vrouw, in bed en daar buiten, niet meer een discussiepunt is maar een vanzelfsprekendheid!

Geen reactie's

Geef een reactie