Column | Helen na narcistisch misbruik (deel 2)

Column | Helen na narcistisch misbruik (deel 2)

Column | Helen na narcistisch misbruik (deel 2)

Bianca Verbeek is de auteur van KWAADAARDIG: haar debuut en een vormingsroman over de hemelse hel en helse hemel van narcisme. Zij is meervoudig ervaringsdeskundige op dit gebied; daarnaast verzorgt zij lezingen, bijeenkomsten en vragen-vuurtjes over narcisme en narcistisch misbruik. Haar levensmissie is het op de kaart zetten van (verborgen) narcisme en codependentie. In aanvulling op haar eerdere reeks columns voor GGZ.nl, gaat Bianca nu dieper in op het helingsproces na narcistisch misbruik.

Tijdens het opdoen van kennis over (verborgen) narcisme en narcistisch misbruik komen gedupeerden/slachtoffers op enig moment ook terecht bij de onlosmakelijk daarmee verbonden onderwerpen als ouderverstoting, codependentie, traumabonding, Stockholm-syndroom en vechtscheidingen. Van het een valt men onwillekeurig in het ander en volgt er veel inzicht en bewustzijn over het eigen verleden (over (on)bewuste familiedynamiek en kind-trauma’s) en zijn/haar eigen emotionele ontwikkeling.

Hoe heeft het zover kunnen komen dat iemand (meervoudig) en/of langdurig slachtoffer is (geworden) van narcistisch misbruik en hoe voorkomt men dit voor de toekomst? Iedereen zonder inhoudelijke kennis over (verborgen) narcisme loopt het risico om gedupeerd te worden. Desalniettemin zijn gedupeerden vaak (te) empathische, te altruïstische (onbaatzuchtige) en/of hoogsensitieve mensen. Door het opdoen van kennis en het doormaken van een proces van persoonlijke ontwikkeling, kunnen deze mensen, juist met deze talenten van empathie en sensitiviteit, zich ontwikkelen tot sterke empaten. Een slachtoffer van narcistisch misbruik dient een soort 2.0-versie van zichzelf te worden. Dit proces noemen we sterk worden, in de eigen kracht komen, niet te verwarren met hard worden.

Door een proces van persoonlijke groei ontwikkelt een slachtoffer meer zelfliefde, meer eigenwaarde, bewaakt hij of zij beter de eigen grenzen en leert ‘nee’ te zeggen, waardoor onzekerheden en pleasend gedrag tot het verleden gaan behoren en daarmee ook de gevoeligheid voor het gedrag van narcistische personen op hun levenspad. Daarna zal een slachtoffer van narcistisch misbruik ‘houden van’ ook niet meer verwarren met traumabonding.

Bij vechtscheidingen heeft zo goed als altijd een der partijen een cluster-B-persoonlijkheidsstructuur. Twee empathische mensen komen niet in een vechtscheiding terecht. Die lossen dat samen op, ook voor de kinderen. Helaas wordt dat door de samenleving, jeugdinstanties, mediators, rechters en andere betrokkenen die vaak aan boord komen bij ernstig grensoverschrijdend gedrag (eigenlijk is dat een understatement, het gaat veel verder dan dat) niet herkend en daardoor ook niet erkend. Men trapt gewillig in de manipulaties, de projectie-spelletjes van degene met de cluster-B-persoonlijkheidsstructuur die zichzelf projecteert op de andere, emotioneel beschikbare partij. De wereld op zijn kop. Hoe ongelooflijk belangrijk dus, dat professionals (die zelf niet narcistisch zijn) op al deze terreinen kennis opdoen over de dynamiek van (verborgen) narcisme!

Op álle plekken in de samenleving en – dus – ook in alle systemen, werken of bevinden zich personen met cluster-B-persoonlijkheidsstructuren. Daartoe behoren vanzelfsprekend ook advocaten, mediators, rechters, politici en allerhande hulpverleners, hetgeen het er allemaal niet eenvoudiger op maakt om tot oplossingen te komen. Een gedupeerde moet derhalve vrijwel direct de broodnodige kennis opdoen én ernaar handelen om daarna met de opgelopen schade en die van de eventuele kinderen aan de slag te kunnen gaan teneinde de psychische, de emotionele, de fysieke en de financiële schade verder zo veel mogelijk te beperken. Het moge evident zijn dat dat een hele heftige periode is, waarbij begrip, steun, herkenning en erkenning van de omgeving waardevol en welkom is en onbegrip of victim blaming extra belastend en beschadigend.

Hoewel het totale helingsproces een behoorlijke tijd in beslag neemt, is het vaak zaak dat er onderwijl wel al de juiste levens- en toekomstbepalende (juridische) beslissingen worden genomen zodat men later, als men nog meer kennis heeft en verder is ontwikkeld, geen spijt krijgt dat men nog heeft gehandeld vanuit de eigen 1.0-versie.

Het in contact komen met een ervaringsdeskundige die van wanten weet of met andere professionals die kennis hebben van (verborgen) narcisme en zelf een gezonde en stevige persoonlijkheidsstructuur hebben is dan geen overbodige luxe. Een geheelde ervaringsdeskundige kent de gevaren en de boobytraps, waardoor men sneller kan anticiperen en doorpakken om nóg meer extra gedoe en ellende te voorkomen en sneller inzichten en overzicht te krijgen. Je ziet het immers pas als je het doorhebt!

Voor de persoonlijke ontwikkeling naar een sterkere versie van henzelf is meestal een ‘soeppakket’ nodig. Er zijn meerdere ingrediënten nodig die allemaal samen bijdragen aan het uiteindelijke recept voor dat heerlijke resultaat. Voor iedereen dient er een persoonlijk pakket samengesteld te worden dat varieert uit combinaties als een stronkje van dit en een snufje van dat, een blokje van zus en een bosje van zo.

Een aantal mogelijke ingrediënten voor het recept naar herstel:

❖ sporten, van yoga tot boksen en van wandelen tot hardlopen;
❖ boeken lezen tot een studie volgen;
❖ een ervaringsdeskundige psycholoog tot een gespecialiseerde coach bezoeken;
❖ lotgenotencontact;
❖ eigen interesses terugvinden;
❖ extra persoonlijke verzorging (lief zijn voor jezelf), voetbaden/bodylotion/kapper/nagels/wenkbrauwen/massages etc.;
❖ een baan zoeken, minder/meer gaan werken;
❖ dingen doen die men leuk vindt en die men niet mocht of waar zij niet aan toe kwamen;
❖ mediteren;
❖ muziek luisteren en/of dansen;
❖ uitrusten/slapen (de energiedief of dievegge die je energetisch leegzoog is nu immers weg, er kan bijgetankt worden);
❖ afspreken met vrienden (als die er nog zijn) of nieuwe vriendschappen sluiten;
❖ film/ theater;
❖ tuinieren, contact met de natuur;
❖ kokkerellen;
❖ eigen tv-programma’s kijken (als nieuwe chef van de afstandsbediening);
❖ spirituele ontwikkeling;
❖ contacten met toxische personen én de flying monkeys verbreken!
❖ humor (en die mag ook cynisch zijn);
❖ healings

En vooral: thuiskomen in jezelf en gelukkig zijn!!

9 Reactie's
  • Ida Raadsen
    Geplaatst op 11:20h, 30 maart Beantwoorden

    Zo is het helaas. Slachtoffers van narcistisch misbruik, hebben lange tijd nodig om te herstellen en omwille van zelfbescherming vanwege juist hun goede empathische eigenschappen moeten veranderen terwijl de dader gewoon door kan, en blijft gaan en niet gestopt wordt omdat het niet herkend wordt. Het kromme is dat de misbruiker gewoon verder gaat en een stoornis heeft en het volgende slachtoffer de dupe wordt en zo kan dit aan de gang blijven. De dader wordt geen halt toegeroepen, terwijl er altijd geestelijk en vaak, fysiek of sexueel misbruik plaatsvind en niemand herkent dat dit valt onder de eigenschappen van de narcistische persoon.

  • Nicole
    Geplaatst op 09:03h, 31 maart Beantwoorden

    Ook ik kom uit een narcistische relatie. Een hek van een vechtscheiding en nu nog helaas omdat mijn jongste zoon bij mij wil wonen ipv Co ouderschap. Hulpverlening vraagt zich af wat er bij ons aan de rechter zegt gewoon dat m’n zoon de regeling moet volgen. Hij is nu al 3 x weggelopen bij zijn vader. Iedereen heeft het over loyaliteitsconflict!!! Neeeeeee mijn zoon ziet hoe zijn vader werkelijk is!!! Help !!! Ze willen m’n zoon onder toezicht stellen….

  • Devriendt
    Geplaatst op 04:36h, 02 april Beantwoorden

    En Nicole , heeft iemand gereageerd op je hulpkreet .
    Ik denk het niet, hier hetzelfde . Artikels schrijven , maar wat zijn wij daarmee gebaat ?
    We weten het al
    Maar hulp ? Wachttijden , geen kennis , rechtbanken die constant verkeerde beslissingen nemen , enz

  • Bianca
    Geplaatst op 13:14h, 04 april Beantwoorden

    Dag Nicole,
    Er is helaas nauwelijks kennis binnen de rechterlijke macht. Veel kinderen worden in dit soort situaties onterecht onder toezicht gesteld of uit huis geplaatst. Vecht voor hem! Heb je een advocaat met kennis van en/of ervaring met narcisme?

  • Bianca
    Geplaatst op 13:14h, 04 april Beantwoorden

    Dag Nicole,
    Er is helaas nauwelijks kennis binnen de rechterlijke macht. Veel kinderen worden in dit soort situaties onterecht onder toezicht gesteld of uit huis geplaatst. Vecht voor hem! Heb je een advocaat met kennis van en/of ervaring met narcisme?

  • Lizet
    Geplaatst op 23:13h, 07 april Beantwoorden

    Zelf ook te maken gehad met narcistische mishandeling, zowel jeugd als later een hulpverleenster,

    Ik heb er nogal nare ervaringen aan over gehouden, ook vanuit GGZ, ik vind juist dat gevoelens vaak niet gehoord worden of overstapt worden waardoor het één bonk zakelijkheid is wat mijn trauma (mishandeling) niet ten goede doet want hier geef je geen warmhartigheid en vertrouwen in mee. Horen in context wat de mens heeft meegemaakt, beleving en signalen/symptomen die de mens weergeeft maar ook de mishandeling van juist de pleger horen is belangrijk, ik krijg vaak nog het gevoel mee dat men het niet begrijpt of zelfs genegeerd wordt en wordt er over escalatie gesproken maar dit is één iemand die de boel verziekt, van begin af aan een patroon, subtiel en zeer schadelijk voor geest & lichaam. Vind langzaam de tijd geven ook heel belangrijk, eerst horen en niet te snel overstappen naar ‘doen’ juist omdat we twijfelsysteem hebben ontwikkeld, is goed horen eerst de belangrijkste zaak.

  • Lizet
    Geplaatst op 14:31h, 19 april Beantwoorden

    En ja, ik vind nog te vaak dat behandelaars, psychologen, hulpverleners je meer schade brengen dan echt hulp, juist omdat ze de context overstappen, dus negeren en dat brengt je alleen maar weer meer verdriet, trauma, onbegrip etc, als hulp zelf al ‘ongezond handelen’ en de mens niet wil horen in context, waar zijn wij dan als mensheid met ons verhaal, al ons context/pijn/mishandeling. Het ligt niet alleen maar aan bezuinigingen en protocollen, het is ook dat wij als samenleving meer narcistisch zijn geworden, elk mens verdient om ‘gehoord te worden’ in elk tempo, persoonlijkheid. Het is ook hoe goed je zelf echt voor de mens staat, eerlijk zijn is ook inleven in de mens, lezen als je het niet begrijpt, ze hebben geen enkel keer gevraagd naar de omgeving, onmacht, en hoe het zich afspeelde, geen enkel begrip, wel heel zakelijk wordt het dan.

  • Meike Camps
    Geplaatst op 20:44h, 08 april Beantwoorden

    Graag zou ik in contact komen met Bianca Verbeek. Zij heeft lezingen gegeven en als zij die nog geeft, dan zou ik daar heel graag naar toe willen gaan, want “mijn” narcist stelt alles in het werk om mijn vrijheid te vernietigen.

  • Jannie Kool
    Geplaatst op 23:56h, 04 oktober Beantwoorden

    Laat hulpverlening zelf achter aard dader komen. Uiteindelijk wordt duidelijk dat een kind verloren dreigt te raken tussen de 2 ouders en het niet in het belang is zaken op huidige manier door te laten gaan.

    Dit vereist engelengeduld.

    Contactverbod is het beste.

Geef een reactie