Column & boeklancering Rachelle Booi: VRIJ GEVOCHTEN

Column & boeklancering Rachelle Booi: VRIJ GEVOCHTEN

Column & boeklancering Rachelle Booi: VRIJ GEVOCHTEN

“AF”

Het is nacht, stil en donker. Gedurende een aantal minuten, staar ik naar de rode knipperende cursor op mijn telefoonscherm. Het rode lijntje doet er exact één hele seconde over om te verdwijnen en weer tevoorschijn te komen. Dat geflikker is mij nooit eerder bewust opgevallen en het nare ervan is dat wanneer je het eenmaal hebt gezien, het haast onmogelijk is om je er niet op te focussen. Met andere woorden, het wordt blijven schrijven totdat je vanzelf in slaap valt.

Vandaag heb ik mijn boek – samen met mijn grafisch ontwerpster – printklaar gemaakt voor de drukkerij. Na dagen corrigeren en stoeien met mijn perfectionisme en licht autistische trekjes, gaf ik vanmiddag mijn akkoord op een stukje inzage in mijn leven, op een stukje kwetsbaarheid, een stukje van mij.

De 270 pagina’s, waar momentopnames en ontmoetingen aan ten grondslag hebben gelegen, beslaan slechts een deel uit mijn leven. Een knipperende cursor hield me gezelschap tot diep in de nacht en stond – paradoxaal genoeg – symbool voor het komen en gaan en de vergankelijkheid van het leven.

Met een whiteboardmarker tekende Jan een lange, zwarte streep op een dunne strook wit karton die hij zorgvuldig had uitgeknipt. Aan de linkerzijde ervan schreef hij het woordje ‘Ik’, aan de rechterzijde zette hij in grote hoofdletters ‘ONAF’ neer. Vervolgens draaide hij zijn bruine gezicht en grijze, charmante bos haar naar mij toe en liet zijn rustige bruine ogen rusten in de angstige van mij. In een splitsecond vulden mijn ogen zich met vocht en liepen er even later twee kronkelige zwarte lijnen over mijn wangen naar beneden – waterproof mascara verdroeg ik immers niet.

Jan bleef stil, ik bleef stil, zonder elkaars blikken een moment los te laten. Na ongeveer drie minuten stilte, vervolgde hij waaraan hij begonnen was: hij liet de marker met een grote boog over het karton piepen en verbond op deze manier nogmaals het woordje ‘Ik’ met het woord ‘ONAF’. Vervolgens schreef hij in koeienletters onder de zwarte horizontale lijn: NIET MEER VERBONDEN.

Rustig bleef hij me aankijken en ontweek geen seconde mijn blik. Zijn hand legde hij op de mijne en samen bekeken we het kunstwerk dat door de witte strook karton, de lijnen, woorden en zwarte krokodillentranen was ontstaan. Daarna liet hij me even en richtte zich tot iemand anders uit de groep.

Zo onopvallend mogelijk, liet ik ons kunstwerk na de sessie in mijn tas glijden en nam het mee naar huis, waar het nog steeds zijn plekje heeft.

“Het is af!”
Mijn stem sprak met gemixte gevoelens het voicebericht in voor een dierbare vriendin en vol trots verzond ik de boekomslag naar een voor mij ander betekenisvol contact:
“Daar is ‘ie dan…” “Klaar mee.”

Ik las de woorden nog eens terug, haalde de strook tevoorschijn en dacht aan twee van mijn dierbare exen, die op de boekpresentatie met hun partners aanwezig zullen zijn en aan mijn ex in Ibiza, met wie ik vanavond een fijn, lang gesprek had.

Af in samenzijn, maar nooit in mijn hart, met een knipoog naar Jan.

VRIJ GEVOCHTEN

Vanaf 16 oktober 2023 is het eerste boek van Rachelle Booi getiteld VRIJ GEVOCHTEN te verkrijgen bij diverse boekhandels en webwinkels. VRIJ GEVOCHTEN omvat drieënzeventig verhalen waarin de lezer een intieme en rauwe kijk krijgt in het leven van de auteur. Op luchtige, humoristische, eerlijke en inspirerende wijze schrijft zij over haar avonturen in binnen- en buitenland, haar ervaringen in de liefde en de lust, maar stipt zij ook schaamteloos de donkere randjes van het leven aan. De losse verhalen zetten stuk voor stuk aan tot nadenken over verschillende thema’s zonder daarbij een kant en klaar antwoord te geven: hierdoor krijgt de lezer de kans om bestaande normen en waarden zelf tegen het licht te houden of te herformuleren.

Het boek leest alsof je flirt met een vrije denkgeest. De vraag is: is dat met de vrije denkgeest van de schrijfster of stiekem met jezelf?

Over de auteur

Rachelle Booi (1974) is haar carrière begonnen als docente Frans om later haar passie voor andere talen, reizen en schrijven te combineren met een baan als hotelreceptioniste. Haar vlotte, pure en oprechte schrijfstijl heeft zij zichzelf eigen gemaakt door vanaf haar elfde haar gevoel te vertalen in talloze dagboeken. Haar vechtlust vindt zijn oorsprong in het bloed van de Guajiros indianen dat door haar aderen stroomt. Ze omarmt zowel de zon- als schaduwzijde die het leven haar brengt en schrijft veelal teksten die uit het leven gegrepen zijn. Op subtiele wijze zitten er in haar werk talloze verrijkende lessen van ggz- en andere therapeuten vervlochten, die zij de wereld graag doorgeeft. Via de thema’s vrijheid, echtheid, verbondenheid, avontuur en kwetsbaarheid hoopt ze bij te kunnen dragen aan een toegankelijkere en vrijere wereld.

Boeklancering

Op zaterdag 21 oktober vindt de boekpresentatie van VRIJ GEVOCHTEN plaats in boekhandel De Vries Van Stockum in Haarlem, met een interview en voordracht van Rachelle. Zij zal een aantal van haar verhalen voorlezen en in aanvulling daarop zullen er tevens enkele muzikale nummers ten gehore worden gebracht welke gekoppeld zijn aan de betreffende verhalen. Ook wordt er aansluitend een signeersessie gehouden.

2 Reactie's
 • Dag Hoor
  Geplaatst op 19:19h, 19 oktober Beantwoorden

  Helemaal vol van zichzelf. Voorlopig niet meer te vermijden vrees ik. Bedankt hoor.

 • Anoniem
  Geplaatst op 21:10h, 11 december Beantwoorden

  Jammer dat u hem anoniem plaatst en u het boek niet heeft gelezen.
  De boodschap is een geheel andere…
  Mvg Rachelle

Geef een reactie