Burnout? Aan het werk!

Column Paul de Bruijn

Burnout? Aan het werk!

Paul de Bruijn – Column door Paul de Bruijn, psycholoog en oprichter van ProMind –

Het meeste verzuim op psychische gronden duurt te lang.

Dat is ook wel een beetje te begrijpen. Het is immers niet altijd even helder wat je waar en hoe moet doen om iemand met psychische problemen weer aan het werk te krijgen. En ook op zo’n manier dat het niet na verloop van tijd weer fout gaat. Door verkeerd, te beperkt of te laat ingrijpen loopt het verzuim na twee jaar vaak over in een WIA-aanvraag. De werkgever draait dan nog eens jaren op voor de kosten.

In de reguliere zorg bestaat geen of weinig tijdbesef. Terwijl de verzuimdagen gewoon doortellen. Er zijn structureel eindeloze wachttijden. Maar ook zijn de meeste psychologen helemaal niet ingesteld op werkhervatting of werkgerelateerde problematiek. Dat kan anders. Zie iemand direct en stuur hem of haar na de intake meteen weer naar het werk. Naar het eigen werk! Dat laatste is belangrijk om te voorkomen dat mensen maar op 80% van hun oude niveau terugkeren. Een goed traject zorgt ervoor dat mensen hun valkuilen en inefficiënties kwijtraken. Hierdoor gaan ze beter en effectiever functioneren dan ze ooit hebben gedaan. En vallen niet meer uit!

Het is heel belangrijk te focussen op de persoonlijkheid van degene die uitvalt. Er zijn een aantal kenmerken die vaak voorkomen bij mensen die langdurig op psychische gronden uitvallen (Burnout). De ironie wil dat veel van die eigenschappen aantrekkelijk zijn in de werkomgeving. Eigenschappen als ja-zeggen-niet-nee-zeggen, perfectionisme, controlegericht, grote toewijding en recht-door-zee. Deze eigenschappen vragen veel energie. Ga daar beter en handiger mee om en houd energie over!

Er gaat vaak een lange geschiedenis aan het verzuim vooraf. Het is zaak om dat zo snel mogelijk helder te krijgen en te ontwarren. Lang wachten maakt het alleen maar moeilijker voor de uitvaller om weer op te starten. Er is geen toegevoegde waarde in thuiszitten voor herstel.

Zo pak ik het al een kleine dertig jaar aan. Recidive praktisch nul!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Carolien Haaming
29 dagen geleden

Wat is dit voor een flauwekul-verhaal???

Paul de Bruijn
Antwoord aan  Carolien Haaming
27 dagen geleden

Er is niets flauwekul aan, maar ik hoor graag wat je er flauwekul aan vindt.

N L
N L
29 dagen geleden

Ik geloof je niet. Wat een schandelijk ableist artikel.
Het lichaam wil niet meer en daar moet naar geluisterd worden.
Weg met deze kapitalistische onzin.

Paul de Bruijn
Antwoord aan  N L
27 dagen geleden

Het is jammer dat je er zo op reageert. dit heeft niets met Kapitalisme te maken. Ik ken alle kritiek, ik heb er genoeg van gehad door de jaren. Maar we zetten in onze programma’s de cliënt altijd op de eerste plaats. Als je de literatuur van de afgelopen 45 jaar doorneemt kom je telkens tegen dat zo snel mogelijk beginnen met het hervatten van werk de beste manier is om goed en sterk uit je burnout te komen. Het is dan wel van belang dat je de burnout benaderd vanuit persoonlijkheidskenmerken die versterking nodig hebben om weerbaarder in de… Lees verder »

4
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x