Burnout? Aan het werk!

Column Paul de Bruijn

Burnout? Aan het werk!

Paul de Bruijn – Column door Paul de Bruijn, psycholoog en oprichter van ProMind –

Het meeste verzuim op psychische gronden duurt te lang.

Dat is ook wel een beetje te begrijpen. Het is immers niet altijd even helder wat je waar en hoe moet doen om iemand met psychische problemen weer aan het werk te krijgen. En ook op zo’n manier dat het niet na verloop van tijd weer fout gaat. Door verkeerd, te beperkt of te laat ingrijpen loopt het verzuim na twee jaar vaak over in een WIA-aanvraag. De werkgever draait dan nog eens jaren op voor de kosten.

In de reguliere zorg bestaat geen of weinig tijdbesef. Terwijl de verzuimdagen gewoon doortellen. Er zijn structureel eindeloze wachttijden. Maar ook zijn de meeste psychologen helemaal niet ingesteld op werkhervatting of werkgerelateerde problematiek. Dat kan anders. Zie iemand direct en stuur hem of haar na de intake meteen weer naar het werk. Naar het eigen werk! Dat laatste is belangrijk om te voorkomen dat mensen maar op 80% van hun oude niveau terugkeren. Een goed traject zorgt ervoor dat mensen hun valkuilen en inefficiënties kwijtraken. Hierdoor gaan ze beter en effectiever functioneren dan ze ooit hebben gedaan. En vallen niet meer uit!

Het is heel belangrijk te focussen op de persoonlijkheid van degene die uitvalt. Er zijn een aantal kenmerken die vaak voorkomen bij mensen die langdurig op psychische gronden uitvallen (Burnout). De ironie wil dat veel van die eigenschappen aantrekkelijk zijn in de werkomgeving. Eigenschappen als ja-zeggen-niet-nee-zeggen, perfectionisme, controlegericht, grote toewijding en recht-door-zee. Deze eigenschappen vragen veel energie. Ga daar beter en handiger mee om en houd energie over!

Er gaat vaak een lange geschiedenis aan het verzuim vooraf. Het is zaak om dat zo snel mogelijk helder te krijgen en te ontwarren. Lang wachten maakt het alleen maar moeilijker voor de uitvaller om weer op te starten. Er is geen toegevoegde waarde in thuiszitten voor herstel.

Zo pak ik het al een kleine dertig jaar aan. Recidive praktisch nul!

6 Reactie's
  • Carolien Haaming
    Geplaatst op 20:01h, 22 september Beantwoorden

    Wat is dit voor een flauwekul-verhaal???

    • Paul de Bruijn
      Geplaatst op 16:54h, 24 september Beantwoorden

      Er is niets flauwekul aan, maar ik hoor graag wat je er flauwekul aan vindt.

  • N L
    Geplaatst op 20:41h, 22 september Beantwoorden

    Ik geloof je niet. Wat een schandelijk ableist artikel.
    Het lichaam wil niet meer en daar moet naar geluisterd worden.
    Weg met deze kapitalistische onzin.

    • Paul de Bruijn
      Geplaatst op 16:53h, 24 september Beantwoorden

      Het is jammer dat je er zo op reageert. dit heeft niets met Kapitalisme te maken. Ik ken alle kritiek, ik heb er genoeg van gehad door de jaren. Maar we zetten in onze programma’s de cliënt altijd op de eerste plaats. Als je de literatuur van de afgelopen 45 jaar doorneemt kom je telkens tegen dat zo snel mogelijk beginnen met het hervatten van werk de beste manier is om goed en sterk uit je burnout te komen. Het is dan wel van belang dat je de burnout benaderd vanuit persoonlijkheidskenmerken die versterking nodig hebben om weerbaarder in de wereld te kunnen opereren. Ik ga daar graag het gesprek met je mee aan.
      Nogmaals ik vind het jammer dat je in eerste instantie zo boos reageert.

  • John Doe
    Geplaatst op 16:42h, 25 februari Beantwoorden

    Ik denk dat de essentie waar is. Uiteindelijk is er echter voor iedereen maatwerk nodig en zal het niet 100% van de gevallen de juiste oplossing zijn.
    In veel geval is er meer nodig dan alleen een aanpassing op de werkomgeving. Ook zaken in de thuis omgeving kunnen bijdragen. Denk bijvoorbeeld alleen maar aan extra druk als ook iemand mantel verzorger is. Dan kan juist wel meer tijd nemen om de thuis situatie in orde krijgen helpen.
    Daarnaast wordt er geschetst dat ook de werkomgeving aangepast moet worden. Dat betekend meestal heel veel kennis en kunde nodig op de werkvloer. Praktijk is dat die kennis en kunde en ook de tijd voor goede verzuim begeleiding vaak niet aanwezig is.

  • Anoniem
    Geplaatst op 15:52h, 08 mei Beantwoorden

    Wat een BS dan heb jezelf nooit een ernstige burn out gehad

Geef een reactie