Autobiografie over het leven met Turner Syndroom en hersenletsel *

Autobiografie over het leven met Turner Syndroom en hersenletsel

Autobiografie over het leven met Turner Syndroom en hersenletsel *

Sproetjes en Krasjes is het zeer openhartige autobiografische debuut van de 23-jarige Frederique Koelman over haar leven met hersenletsel en het Syndroom van Turner, welke op 14 augustus 2020 gepubliceerd werd.

‘’Ze had het niet zien aankomen, niemand eigenlijk, dat haar jongste dochtertje van twee jaar stiekem de kapperszaak uit zou lopen, de weg over zou steken en aangereden zou worden door een auto die haar niet kon ontwijken. Het klinkt als een nachtmerrie voor elke ouder, maar die nachtmerrie is werkelijkheid geworden voor die van mij. Ik lag onder die auto.’’

Pas drie jaar geleden werd duidelijk dat Frederique Koelman een hersenbeschadiging heeft overgehouden aan de aanrijding die ze op haar tweede had. Voor die officiële diagnose zat ze erg met zichzelf in de knoop. En nog steeds blijft het voor haar lastig accepteren dat ze deze ‘beperking’ heeft. Daarnaast werd op haar vijfde duidelijk dat ze het Syndroom van Turner heeft. De combinatie van deze aandoeningen maakt het leven verre van makkelijk voor Frederique. Verkeerde vriendschappen, zichzelf snijden, eetproblemen, leerproblemen waren nog maar enkele van de moeilijkheden waar ze tegenaan liep. Na veel therapieën kan ze er wel steeds beter mee omgaan.

‘’Ik herinner me uit de eerste week, toen ik in het busje zat, dat ik me wel eens afvroeg of de deuren wel goed op slot zaten, of dat ik het busje uit kon springen, zodat ik kon wegrennen naar huis.’’

Frederique: ‘’Schrijven is altijd mijn passie geweest en nu heb ik over mijn leven het boek ‘Sproetjes en Krasjes’ geschreven. Met mijn verhaal hoop ik meer aandacht te krijgen voor hersenletsel en andere beperkingen die nog steeds een taboe zijn in de maatschappij. Ook hoop ik anderen te bereiken die zich kunnen herkennen in mijn verhaal, omdat ik zelf weet hoe eenzaam zo’n gevecht met jezelf kan voelen.‘’

Op een geheel eigen en openhartige manier neemt Frederique de lezer mee in haar zoektocht naar het herkennen en accepteren van haar beperkingen, van haar grenzen, maar zeker ook van haar mogelijkheden. Ze had een keuze: blijven hangen in haar beperkingen, hersenletsel en het Syndroom van Turner of haar kracht eruit zien te halen. Ze heeft gekozen voor het laatste. In Sproetjes en Krasjes lees je hoe ze dat heeft gedaan.

Sproetjes en Krasjes

Auteur: Frederique Juliette Koelman
Uitgever: Boekscout
Uitvoering: Paperback, 76 pagina’s, 12,5 x 20 cm
ISBN: 978-94-640-3474-5
Prijs: € 16,99

Dit boek is verkrijgbaar via de webwinkel van Uitgeverij Boekscout.

* Advertentie

Omslag Sproetjes en Krasjes

Geen reactie's

Geef een reactie