‘Als zwijgen mag’, boek over gedwongen psychotherapie

‘Als zwijgen mag’, boek over gedwongen psychotherapie

Het boek is een in fictie gevatte beschrijving van een psychotherapie met een puber die wordt gedwongen naar een therapeut te gaan, omdat ze anders wordt ontslagen uit de jeugdinstelling waar zij verblijft, zodat zij op straat zou komen te staan.

Deze onvrijwilligheid is er, naast redenen die met haar achtergrond te maken hebben, de oorzaak van dat zij lange tijd zwijgt. De essentie van dit boek is hoe de therapeut erin slaagt heel langzaam en met vallen en opstaan toch haar vertrouwen te winnen, waardoor zich haar trauma’s en de gevolgen daarvan kunnen openbaren, en behandeling daarvan mogelijk wordt.

Herry Vos (1940) schreef dit boek op basis van zijn ervaringen als psychotherapeut, en vanuit zorg over de steeds kleiner wordende mogelijkheden voor ernstig getraumatiseerde mensen de hulp te krijgen die zij verdienen, in een tijd die steeds meer wordt gedomineerd door symptoomgerichte en kortdurende behandelingen.

In dit boek laat hij zien hoe het proces van het winnen van voldoende vertrouwen en dus het ontstaan van voldoende veiligheid om stapje voor stapje schaamtevolle en beangstigende herinneringen te kunnen delen, moet verlopen. Daarmee wordt tevens duidelijk waarom dit proces zoveel tijd en ruimte vraagt.

Over de auteur

Tot zijn pensionering was hij als kinder- en jeugdpsychiater werkzaam als hoofd van de polikliniek van een verslavingszorginstelling, die hij oprichtte. Daarvoor stond hij aan de basis van de totstandkoming van de tweede therapeutische gemeenschap voor jonge verslaafden in Nederland. Eerder richtte hij de tweede methadonverstrekking voor opiaatverslaafden in ons land op.

Hij was enige jaren hoofd van de polikliniek jeugdpsychiatrie van het UMC Groningen, en vele jaren daarvoor de eerste psychiater bij het Jongeren Advies Centrum in Groningen, opgericht door Dr. Gerrit Mik.

Als psychotherapeut op de polikliniek verslavingszorg ontwikkelde hij zich tot deskundige op het gebied van de behandeling van mensen met ernstige dissociatieve problemen, zoals de Dissociatieve Identiteitsstoornis (DIS). Hij schreef diverse wetenschappelijke artikelen over het verband tussen verslaving, vroege traumatisering, hechtingsproblemen en dissociatie, en stond met een collega aan de basis van het eerste onderzoek ter wereld bij mensen met DIS met de PET-scan technologie, waarover diverse artikelen verschenen (Reinders et al.)

Meerdere jaren was hij secretaris van de sectie Verslaving van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Gedurende twaalf  jaar was hij lid van de sectie Jeugd van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming.

Hij was, tot de opheffing, redactielid van het blad Kinderen Eerst (Van Gorcum).

Sinds een aantal jaren is hij lid van het bestuur van het Kenniscentrum Transgenerationeel Georganiseerd Geweld (www.ktgg.org).

Als zwijgen mag

ISBN 978 060 208663
280 pagina’s
Prijs incl. btw €21,90

Dit boek is te verkrijgen in de Nederlandse en Belgische boekhandel en te bestellen via de website www.toorts.nl (met winkelwagen) van Uitgeverij De Toorts, Conradkade 6, 2031 CL Haarlem (tel. 023 553 29 20) en via email: bestellingen@toorts.nl

Indien u dat wenst, kunt u daar een exemplaar van het boek bestellen.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie