
13 mei Changes GGZ opent beschermd wonen locatie voor cliënten in herstel van eetstoornis
Persbericht Changes GGZ
De afgelopen periode zijn er veel verhalen verschenen over de moeilijke tijd die de geestelijke gezondheidszorg doormaakt. Wachtlijsten worden langer en de nood hoger. Desondanks zijn er ook mooie ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg, bijvoorbeeld in Breda waar Changes GGZ een gloednieuwe, unieke woonvoorziening voor mensen met een eetstoornis opent. Op 1 mei heeft de organisatie de sleutels gekregen, waarna het pand getransformeerd wordt tot een warm en huiselijk safehouse. Medio mei betrekken de eerste bewoners hun kamers.
Actieprogramma vanuit de overheid
Deze beschermde woonlocatie komt precies op het juiste moment. Staatssecretaris Vincent Karremans kondigde recent stevige maatregelen aan binnen zijn ‘actieprogramma mentale gezondheid en ggz’, waaronder de noodzaak om gespecialiseerde zorg toegankelijker en sneller beschikbaar te maken. Mensen met complexe problematiek zoals eetstoornissen wachten momenteel gemiddeld zo’n 25 weken voordat zij de noodzakelijke hulp krijgen.
Brug tussen klinische behandeling en zelfstandig wonen
“Met deze unieke woonvoorziening slaan we een brug tussen intensieve behandeling en zelfstandig wonen”, vertelt Marianne Oudeman, bestuurder bij Changes GGZ. “Hier krijgen bewoners extra begeleiding in een veilige omgeving, gericht op herstel en zelfstandigheid.”
Safehouse voor eetstoornissen unieke opzet in Nederland
Dit initiatief sluit naadloos aan op de koers van Karremans om gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg efficiënter en toegankelijker te maken. Changes GGZ denkt namelijk hiermee de verblijfsduur in de klinische setting te verkleinen, waardoor er ruimte ontstaat voor andere cliënten en wachttijden worden verminderd. Het safehouse is uniek in Nederland, zowel qua opzet als doelgroep, en voorziet in een grote behoefte aan passende tussenstappen voor cliënten die op weg zijn naar zelfstandigheid na intensieve behandeling.
Fundament voor herstel
“We geloven in een warme, veilige plek als fundament voor herstel”, benadrukt de organisatie. “Zeker voor mensen met een eetstoornis is continuïteit en gespecialiseerde ondersteuning van levensbelang.”
Duurzaam herstel
Op de nieuwe locatie bundelen ervaren medewerkers van de eetstoorniskliniek in Halsteren hun krachten met nieuwe professionals. Samen bieden ze bewoners de ondersteuning en continuïteit die cruciaal is voor duurzaam herstel.
Meer informatie vind je op de website van Changes GGZ.
Geen reactie's