07 apr Gratis webinar Samen beslissen in de ggz
Nieuwsbericht Akwa GGZ, 7 april 2022
Gratis webinar over Samen beslissen in de ggz
Samen beslissen is een belangrijk onderdeel van goede zorg zoals ook beschreven in alle kwaliteitsstandaarden voor de ggz. Om Samen beslissen te ondersteunen organiseert Akwa GGZ een gratis interactief webinar op 19 april van 20.00-21.30 uur. Hoe werkt Samen beslissen in de praktijk? Welke keuzes zijn er te maken, wat helpt hierbij en wat maakt het soms lastig? Welke hulpmiddelen zijn er beschikbaar? In het webinar spreken een ervaringsdeskundige, psycholoog en psychiater over hun ervaring met Samen beslissen. Patrick Nederkoorn, presentator en theatermaker, leidt het gesprek.
Vanuit perspectief ervaringsdeskundige, naaste en professional
Samen beslissen betekent onder andere dat patiënt, zorgprofessional en naaste samen kijken welke behandeling en ondersteuning past in de specifieke situatie. Ieders inbreng is gelijkwaardig, omdat iedereen expert is op het eigen terrein: de patiënt kent zichzelf het beste; naasten kennen de patiënt in goede en slechte tijden en de zorgprofessional is expert op zijn of haar vakgebied. Door samen te verkennen wat écht past, halen patiënt en professional meer uit de samenwerking. Het draagt bij aan het vergroten van de kwaliteit van behandeling en de autonomie van de patiënt.
Samen beslissen: op elk moment van de behandeling
Samen beslissen kan op alle momenten tijdens een behandeling: vooraf wordt expliciet besproken dat er keuzes zijn; de zorgbehoefte en het behandeldoel worden samen bepaald; samen worden opties afgewogen en een keuze gemaakt voor passende behandeling; tijdens de gehele behandeling wordt er samen geëvalueerd en waar nodig wordt de behandeling bijgesteld. En er wordt gezamenlijk besloten wanneer en hoe de behandeling wordt afgerond.
Ervaringsdeskundige en naaste als expert
Nanette Waterhout is ervaringsdeskundige én naaste van haar broer die psychoses heeft. Bijna 10 jaar geleden belandde Nanette in een zware depressie en maakte zij samen met haar psychiater een keuze voor behandeling. “Samen beslissen is voor mij vanuit een gelijkwaardige houding in gesprek gaan over wat er nodig is om stappen te zetten naar herstel, waarbij ik als cliënt of mens word aangesproken op wat ik in huis heb. Ik word als expert gehoord.”
Behandelmogelijkheden op een rij
Tessa Magnée is onderzoeker, psycholoog én POH-GGZ. In haar werk is Samen beslissen belangrijk. “Het op een rijtje hebben van alle behandelmogelijkheden helpt om samen met de patiënt te kunnen beslissen over de juiste behandeling.”
Je bespreekt en besluit samen
Michiel van den Oever is psychiater bij GGZ Drenthe. Hij onderschrijft het belang van herstelondersteunend taalgebruik bij Samen beslissen. “Je praat niet óver mensen, maar bespreekt en besluit samen met hen, de mens waar het over gaat.”
Aanmelden
Vrijblijvend en gratis aanmelden voor het webinar op 19 april van 20.00 – 21.30 uur: https://akwaggz.nl/webinar-samen-beslissen/
Lizet
Geplaatst op 14:41h, 10 april“Samen beslissen is voor mij vanuit een gelijkwaardige houding in gesprek gaan over wat er nodig is om stappen te zetten naar herstel, waarbij ik als cliënt of mens word aangesproken op wat ik in huis heb. Ik word als expert gehoord.”
– enorm belangrijk net zo min het “echt op context reageren”, vaak gebeurd dit nog niet, is het snel antwoorden waardoor je veel gevoelens/signalen/symptomen overstapt, dit geeft onmacht, onbegrip, in het nauw gedreven voelen/genegeerd en het ‘wegduw’ effect (afstoting), wordt nog te weinig aandacht aan besteedt en ik ben vaak al afgesloten/dossier gaat dicht ondanks dat de fout/gebrek erkenning & beantwoording aan de andere kant ligt, er wordt onvoldoende een wederzijds gesprek getoond/communicatie in ‘wat er nou in het hoofd/gevoel gaande was’, die vraag stellen kan behoorlijk belangrijk zijn, vooral bij mishandeling en het langzaam herstellen/HSP zijn.