‘Psycholance’ voor personen met verward gedrag blijkt succes

‘Psycholance’ voor verwarde personen blijkt succes

‘Psycholance’ voor personen met verward gedrag blijkt succes

In het noorden van het land startten ggz-instelling Lentis en Ambulancezorg Groningen vorig jaar oktober met een pilot voor het inzetten van de zogenoemde psycholance. Deze speciale, aangepaste ambulance wordt onder andere gebruikt wanneer er een melding binnenkomt van een persoon met verward gedrag. Normaal gesproken komt de politie of een reguliere ambulance dan meestal ter plaatse, maar door de komst van de psycholance is dat nu niet meer nodig en kan er gelijk professionele begeleiding worden gegeven.

Niet alleen voor de andere hulpdiensten is de psycholance een welkome aanvulling, ook de mensen voor wie de dienst wordt ingeschakeld hebben baat bij dit nieuwe vervoersmiddel. Het voertuig is prikkelarm ingericht met een rustgevend interieur en de bemanning bestaat uit een team van huisartsenchauffeurs, bijgestaan door ggz-verpleegkundigen (met crisisdienst-ervaring) van Lentis. De pilot is bedoeld om te onderzoeken of personen met verward of onbegrepen gedrag door middel van de psycholance op een meer passende en humane manier vervoerd kunnen worden en sneller de juiste zorg kunnen krijgen.

Het concept is niet helemaal nieuw, maar wordt in Nederland tot nu toe nog op kleine schaal gebruikt. De psycholance kan zowel voor gepland vervoer als voor spoed worden ingezet. Inmiddels wordt de dienst steeds bekender en kunnen mensen steeds beter worden geholpen. In Groningen maakte de psycholance in het eerste half jaar 411 ritten en kijkt men met tevredenheid terug op de eerste resultaten van de pilot, waar in totaal een jaar voor is uitgetrokken. Na afloop van de pilot zal worden geëvalueerd of en op welke manier de psycholance in de regio blijvend wordt ingezet.

8 Reactie's
  • Ruud
    Geplaatst op 02:16h, 15 juni Beantwoorden

    Top! En nu doorzetten!
    De afgelopen jaren zijn er tientallen pilots geweest in Nederland met een psycholans of iets vergelijkbaars, echter lees ik al jaren dat het om pilots gaat. Werk zelf in Rotterdam in de GGZ en hadden hier ook een vergelijkbaar project, nu alweer een tijdje weg terwijl het zo goed werkt. Scheelt een hoop traumatische ervaringen voor mensen, met name bij gedwongen opnames!

  • Kees
    Geplaatst op 14:04h, 16 juni Beantwoorden

    Beste Ruud.
    Deze pilot is een vervolg op die in Drenthe. En daar is de pilot al omgezet in “standaard” dienstverlening.

  • Bernadette Wigchert
    Geplaatst op 09:30h, 21 juni Beantwoorden
    • Redactie
      Geplaatst op 12:54h, 21 juni Beantwoorden

      Dag Bernadette,

      Bedankt voor je reactie. We proberen in onze berichtgeving altijd zo neutraal mogelijk te zijn in het gebruik van termen, echter is het soms wel erg lastig om alternatieven te vinden die de lading dekken en tegelijkertijd voor iedereen even acceptabel zijn. In een nieuwsbericht moet het voor lezers duidelijk zijn waar het om gaat, en dat lukt niet altijd door begrippen met veel andere woorden te omschrijven. In onze ogen is het woord ‘verward’ vrij neutraal en hangt daar (in verhouding met andere woorden) weinig oordeel aan. Wanneer je bijvoorbeeld enkel zou spreken over ‘mensen met een psychose’ klopt dat weer niet met de doelgroep die wordt bedoeld, aangezien er lang niet bij iedereen sprake hoeft te zijn van een psychose. Mocht je suggesties hebben voor andere woorden die we zouden kunnen gebruiken, dan horen we het graag. Vanuit ons perspectief is de term ‘verward’ in ieder geval niet negatief of veroordelend bedoeld, maar is het vooral bedoeld als aanduiding van een toestand waar omstanders doorgaans geen raad mee weten.

  • Anoniem
    Geplaatst op 20:56h, 21 juni Beantwoorden

    Het stuk van Frank van Hoof gelezen waar ik naar verwijs? Beter kan ik het niet uitleggen. Zeg dan gedrag waar wij ons geen raad mee weten! Ga vooral uit van jezelf en (ver)oordeel niet. Verward is een oordeel. Je zou misschien kunnen kiezen voor mensen “”met een acute zorgvraag” daar vallen bijvoorbeeld ook mensen met dementie onder.

  • Jessica Rits
    Geplaatst op 21:55h, 21 juni Beantwoorden

    Eens met wat Bernadette schrijft en ook ‘anioniem’. En julie reactie verbaast me. Een persoon met verward gedrag klinkt al stukken vriendelijker dan verward persoon.. Het gaat om het gedrag, niet om de persoon ‘in totaal’. Daarnaast is verward gedrag niet alleen te koppelen aan psychische ziekten. Het kan ook voortkomen uit een ziekte zoals dementie en bijv. middelengebruik.’ Als ‘we’ vanuit de ggz al deze stigmatiserende termen gebruiken, dan verminderen we het stigma ‘nooit’….

  • Jessica Rits
    Geplaatst op 21:56h, 21 juni Beantwoorden

    Eens met wat Bernadette schrijft en ook ‘anioniem’. En julie reactie verbaast me. Een persoon met verward gedrag klinkt al stukken vriendelijker dan verward persoon.. Het gaat om het gedrag, niet om de persoon ‘in totaal’. Daarnaast is verward gedrag niet alleen te koppelen aan psychische ziekten. Het kan ook voortkomen uit een ziekte zoals dementie en bijv. middelengebruik.’ Als ‘we’ vanuit de ggz al deze stigmatiserende termen gebruiken, dan verminderen we het stigma ‘nooit’….

    • Redactie
      Geplaatst op 13:23h, 22 juni Beantwoorden

      Dag Jessica,

      Het is nooit onze bedoeling om iets te plaatsen dat veroordelend of stigmatiserend overkomt, dat probeerden we in onze eerdere reactie uit te leggen. We doen ons best om woorden zo zorgvuldig en neutraal mogelijk te kiezen, maar ook voor ons is het soms zoeken naar de beste formulering. Daarom vragen we ook om suggesties voor alternatieven, zodat we er concreet iets mee kunnen doen. Naar aanleiding van jouw voorstel zullen we de tekst in bovenstaand bericht aanpassen naar ‘personen met verward gedrag’, we hopen dat lezers zich hier beter in kunnen vinden.

Geef een reactie