7 – 14 februari: Week van de Euthanasie

7 – 14 februari: Week van de Euthanasie

7 – 14 februari: Week van de Euthanasie

Deze week vindt de jaarlijkse Week van de Euthanasie plaats, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Op meerdere locaties in het land geeft de vereniging gedurende deze dagen extra informatie over de mogelijkheden en stand van zaken omtrent euthanasie.

Elke dag wordt er in een andere plaats van 13.30 tot 16.00 uur een informatiestand neergezet met medewerkers die vragen kunnen beantwoorden en persoonlijk advies kunnen geven. Van 14.00 tot 15.00 uur is er een lezing waarin men dieper ingaat op de mogelijkheden van de euthanasiewet en keuzes in de laatste levensfase.

De aftrap van de bijeenkomsten vond afgelopen vrijdag plaats in Halsteren. Van maandag 10 t/m vrijdag 14 februari is de informatiestand achtereenvolgens te vinden in Deventer, Den Bosch, Amsterdam, Leeuwarden en Rotterdam. De toegang is gratis, wie zich vooraf aanmeldt via de website van de NVVE krijgt op de informatiebijeenkomst een gratis informatiepakket. Op deze website staan tevens de adresgegevens van de verschillende locaties vermeld.

Huiskamergesprekken

Ook het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besteedt de komende periode extra aandacht aan het onderwerp. Van zaterdag 15 februari t/m zaterdag 18 april worden er vier huiskamer- en buurtgesprekken georganiseerd in Arnhem, Zwolle, Rotterdam en Eindhoven. Op de site van Dialoog Laatste Levensfase beschrijft het Ministerie van VWS het initiatief als volgt:

“Wij willen in gesprek gaan over de laatste levensfase. Dit doen we met allerlei mensen uit de samenleving om recht te doen aan de verschillende ideeën die er leven rondom de dood. Zo zorgen we ervoor dat in de maatschappelijke discussie over dit onderwerp alle invalshoeken worden meegenomen. Dit beeld sturen we aan de Tweede Kamer, zodat politici het kunnen gebruiken in hun discussies.

Onder de titel ‘Dialoog over de laatste levensfase’ organiseren we in verschillende huiskamers in Nederland gesprekken met mensen die hun ideeën, kennis en ervaring hierover willen delen. Uiteindelijk spreken we op deze manier meer dan vijfhonderd mensen en krijgen we een beeld van de gedachten die er in de samenleving leven over waardig leven en sterven, euthanasie en voltooid leven.”

Meer over de huiskamergesprekken en aanmelding voor deelname op een van de locaties vind je op dialooglaatstelevensfase.nl.

1 Reactie
  • Jantie Beukenkamp
    Geplaatst op 19:30h, 13 april Beantwoorden

    Mijn groote probleem is wanneer vindt je dat het genoeg is.
    En wat als je arts vindt dat je nog wel even kunt wachten met het beindigen van je leven?
    Ik vindt het ontzettend moeilijk om daar een antwoord op te vinden.

Geef een reactie