3000 km op blote voeten voor geestelijke gezondheid mannen

3000 km op blote voeten voor geestelijke gezondheid mannen

3000 km op blote voeten voor geestelijke gezondheid mannen

De Nederlandse Anton Nootenboom heeft de afgelopen maanden op blote voeten een tocht van zo’n 3000 kilometer afgelegd door Australië. Met deze actie wilde hij aandacht vragen en geld ophalen voor de mentale gezondheid van mannen. Zijn doel is gelukt: hij haalde er tot nu toe ruim 55.000 Australische dollar mee op en in Nederland nog eens meer dan 13.000 euro, en de bedragen lopen nog steeds op.

Nootenboom voltooide zijn tocht in 164 dagen; hiermee liep hij gemiddeld ruim 18 kilometer per dag (en vaak nog meer). Naast geldbedragen voor het goede doel leverde de wandeltocht de Nederlander twee officiële Guinness World Records op. Onder de naam ‘The Barefoot Dutchman’ bracht Nootenboom op social media regelmatig verslag uit van zijn pittige maar nobele avontuur.

Op de Nederlandse doneerpagina schreef Nootenboom eerder dit jaar het volgende over zijn missie:

“Aankomende april ga ik voor een Guinness World Record!

2600 km op mijn blote voeten langs de Australische oostkust. Over hete wegen, brandende stranden (met kans op een krokodil) en door de bush met alle dieren die je op Discovery Channel terugziet, zal ik van Cairns naar mijn huis in Sydney lopen. Voor Nederlandse begrippen, dat is van Amsterdam naar Marokko.

Ik loop deze afstand voor een goed doel; Men’s mental health.

Mijn naam is Anton Nootenboom. Geboren en getogen in Goes, Zeeland. Nu woonachtig in Sydney, Australië.

Ik heb 10 jaar bij Defensie gewerkt, ik ben op 3 lange uitzendingen naar Afghanistan geweest. Ik werk nu al 5 jaar in de bouw. Al deze werkomgevingen worden gezien als erg ‘mannelijke’ omgevingen. Hier ben ik op grote schaal met de problemen rondom men’s mental health in aanraking gekomen, zowel bij mezelf als bij vrienden. Er heerst een taboe onder mannen over jezelf kwetsbaar en emotioneel opstellen en het wordt vaak gezien als een zwakte. Het tegenovergestelde is waar! Juist het jezelf kwetsbaar durven op stellen en je gevoel kunnen uiten, is het meest mannelijke wat je kan doen en zal ervoor zorgen dat er een grote last van je schouders valt.

Het is een wereldwijd probleem dat zorgt voor ongelofelijk veel pijn, stress, depressie, en in het uiterste geval zelfs zelfmoord. Hier in Australië is zelfmoord de nummer één doodsoorzaak onder mannen tussen de 15 en 44 jaar. Het afgelopen jaar alleen hebben hier meer dan 3000 mensen zelfmoord gepleegd en 75% hiervan waren mannen. Dit moet stoppen.

Ik wil door middel van deze ‘wandeling’ aandacht voor dit probleem generen zodat dit getackeld kan worden en genoeg geld inzamelen voor de verschillende organisaties die zich hier sterk voor maken. Samen kunnen we hopelijk zoveel mogelijk mannen helpen voordat het te laat is.”

Waarom de Nederlander ervoor koos zijn tocht op blote voeten te doen, is te lezen in een artikel van Het Parool: “Een gewone tocht van 3000 kilometer levert veel minder publiciteit op dan op blote voeten. Nee, ik heb daar niet voor geoefend. Niets kan je voorbereiden op zo’n tocht. Ik wilde laten zien dat je alles kunt doen als je jezelf ertoe zet. Leading by example”, aldus ‘The Barefoot Dutchman’. Daarnaast heeft hij na zijn uitzendingen naar Afghanistan zelf ervaren hoe wandelen op blote voeten – naast praten – verlichting kan bieden bij psychische klachten.

Meer informatie over het bijzondere project van Anton Nootenboom vind je op zijn (Engelstalige) website: thebarefootdutchman.com.

 

Heb je gedachten over zelfmoord, heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een naaste? Neem (anoniem) contact op met 113 Zelfmoordpreventie via chat, of bel 113 of het gratis nummer 0800-0113. De hulplijn is 24/7 geopend.

1 Reactie
  • Piet snot.
    Geplaatst op 10:03h, 30 oktober Beantwoorden

    Iemand die boven de hulpverlening staat.als je die kracht niet heb(zoals zoveel mensen met psychische klachten), dan beland je in het “vangnet.” van de hulpverlening om daarna te constateren dat je die hulp niet krijgt,maar zolang ze je nog verder de vernieling in kunnen helpen zullen ze het niet
    nalaten om dat te doen.anders hebben ze geen inkomen.

Geef een reactie