10 mrt Zorgen om het klimaat kunnen leiden tot mentale klachten
Er zijn veel verschillende factoren die onze gemoedstoestand en mentale gezondheid kunnen beïnvloeden. Dit kan variëren van persoonlijke, individuele problemen tot problemen die zich mondiaal afspelen, en die vaak (deels) buiten onze macht liggen. Een voorbeeld van zo’n wereldwijde kwestie waar mensen letterlijk wakker van kunnen liggen, is het klimaat. In sommige gevallen leidt het zelfs tot een klimaatdepressie. Humanist en klimaatpsycholoog Evanne Nowak vertelt meer over dit thema in het radioprogramma De nacht van op NPO Radio 1.
De veranderingen in het klimaat en de zorgwekkende toekomstperspectieven die hiermee gepaard gaan, hebben in principe betrekking op ons allemaal. De een is er bewuster mee bezig dan de ander, maar de gevolgen van de klimaatverandering beginnen hoe dan ook steeds zichtbaarder te worden. Vanuit wetenschappers klinken al langere tijd serieuze waarschuwingen dat het anders moet, en er komen regelmatig beelden voorbij van de impact van klimaatveranderingen op mensen, dieren en natuurgebieden. Menigeen zal zich de beelden van smeltende ijskappen nog wel voor de geest kunnen halen.
Deze informatie kan enerzijds angst oproepen voor wat ons allemaal te wachten staat en hoe de toekomst eruit zal zien. Anderzijds kan het een gevoel van machteloosheid en/of frustratie oproepen, omdat de omvang van het probleem zo groot is en je het gevoel kunt hebben dat je er zelf weinig aan kunt veranderen. Ook zijn er mensen die bijvoorbeeld in hun werk nu al met veranderende omstandigheden te maken hebben of dat op korte termijn gaan krijgen, zoals in de agrarische sector. Wellicht moeten sommige boeren het over een hele andere boeg gaan gooien om hun bedrijf in de toekomst rendabel te kunnen houden.
Het complexe vraagstuk geeft in ieder geval genoeg stof tot nadenken, en kan helaas dus ook een hoop zorgen opleveren. Klimaatpsycholoog en humanist Evanne Nowak houdt zich veel met dit onderwerp bezig, en organiseert onder andere groepsgesprekken over het thema klimaatverandering en de gevoelens die hierbij komen kijken. Zo ontstaat er ruimte om stil te staan bij hoe je de situatie beleeft. Niet alleen in de context van je beroepsgroep, maar ook vanuit het perspectief als mens – en bewoner van de planeet – in het algemeen.
In het radioprogramma De nacht van op NPO Radio 1 vertelde Nowak onlangs meer over hoe zulke groepsgesprekken eraan toegaan en wat het deelnemers kan brengen. Ook komen in de uitzending persoonlijke dilemma’s en visies omtrent klimaatverandering ter sprake en gaat ze in op hoe ze zelf tegen de huidige situatie en de toekomst voor ons als samenleving aankijkt.
Beluister hier de uitzending terug met Evanne Nowak in het radioprogramma De nacht van.
Geen reactie's