29 sep Zij-instroomtraject voor carrièreswitch naar geestelijke gezondheidszorg
Door LOI Zakelijk
Interview met Rosemarie Goddijn, opleider verpleegkundige en agogische beroepen GGZ Rivierduinen
Het tekort aan gediplomeerde verpleegkundigen groeit onverminderd. Om die reden is GGZ Rivierduinen samen met LOI Zakelijk een zij-instroomtraject gestart, speciaal voor mensen die de overstap naar de geestelijke gezondheidszorg willen maken. Dit traject biedt volop kansen voor carrièreswitchers én bleek een succes. Rosemarie Goddijn (opleider verpleegkundige en agogische beroepen GGZ Rivierduinen) vertelt meer over dit unieke opleidingstraject.
Goddijn werkt sinds twee jaar voor de Rivierduinen Academie. Met de Rivierduinen Academie wordt de zorg van vandaag en van morgen geborgd door op te leiden, bij te scholen en onderzoek te doen. “Het is belangrijk om te blijven leren. We verzorgen daarom (bij)scholingen en trainingen. Ik houd me vooral bezig met het maken van een verbinding tussen opleiden en het werven van mensen, want dat is natuurlijk direct wat we nodig hebben: meer mensen op de werkvloer.”
Gemotiveerde mensen binnenhalen én opleiden
“Waar het om draait, is dat we de tekorten in de zorg terugdringen. De tekorten die er al zijn, de dreigende tekorten én de tekorten die nog komen gaan. Daar hebben we allemaal mee te maken, zowel ziekenhuizen als ggz-instellingen. Ik was dan ook direct enthousiast toen ik hoorde over het opleidingstraject van ziekenhuis het Spaarne Gasthuis en ouderenzorgorganisatie Zorgbalans in samenwerking met LOI Zakelijk. Ook ík wil graag gemotiveerde mensen binnenhalen én opleiden. En door barrières als financiën weg te nemen en baanzekerheid te bieden, durven veel meer mensen de overstap te maken.”
Het voortraject
Het opleidingstraject is opgebouwd uit verschillende stappen. “GGZ Rivierduinen organiseert een voorlichtingsbijeenkomst op locatie en LOI Zakelijk verzorgt een online bijeenkomst.” Iedereen die geïnteresseerd is in de geestelijke gezondheidszorg is welkom.
“Mensen volgen het voortraject naast hun huidige baan. Zo’n voortraject is best pittig, daarom hebben we besloten om er nu 4 maanden voor uit te trekken in plaats van 3. Tijdens het voortraject maak je opdrachten, volg je 3 lesdagen bij de LOI en een halve lesdag ‘Inleiding in de psychiatrie’ bij GGZ Rivierduinen. Ook loop je 2 snuffelstage-dagen in het verzorgingsgebied van GGZ Rivierduinen. Studenten kunnen zelf een afspraak maken en samen met de afdeling bepalen wanneer ze kunnen meelopen.”
Discipline is belangrijk
Iedereen die de modules en de snuffelstages succesvol en op tijd doorlopen heeft, wordt uitgenodigd voor de toetsen met Bureau STERK. “Je wordt getest op Nederlands, Engels en Rekenen én je krijgt een kort persoons/psychologisch onderzoek. Er wordt o.a. gekeken of de deelnemer een goede balans kan houden tussen werken, leren, privé en sociaal. Er wordt namelijk best veel van je gevraagd en die combinatie moet je wel aankunnen. Je hebt discipline nodig om dit opleidingstraject te kunnen doen. Zo ga je onregelmatig werken: avonden, weekenden én de feestdagen. Dat is natuurlijk wel omschakelen als je een gezin en een druk sociaal leven hebt.”
Evalueren en terugkoppelen
“De werkzaamheden binnen een ziekenhuis zijn heel anders dan die van een ggz-instelling. We hebben het opleidingstraject dus wel moeten aanpassen en veranderen waardoor het écht een project van onszelf is geworden. Zo merkten we bijvoorbeeld dat de nadruk meer op een algemene basis verpleegkundige opleiding lag. Dat is natuurlijk ook terecht, want het is juist goed om meer te leren over ADL zorg, ondersteuning daarbij, lichamelijke zorg en observaties. Maar in de ggz hebben we geen bedlegerige cliënten. Cliënten lopen rond en hebben juist hele andere ondersteuning nodig. Dan spreken we over termen als veiligheid, hoe ga je het gesprek aan met iemand en wat kun je verwachten als iemand het een zegt en het ander doet. Hoe moet je dat dan duiden? Het verbale aspect is dus heel erg belangrijk, óók om dingen te kunnen herkennen en niet zomaar te zeggen van die cliënt is verward maar daar zit juist iets anders achter. Dat heeft ertoe geleid dat we hebben geschoven met een aantal modules. Door te evalueren en terug te koppelen, blijven we voortdurend bezig om het ggz-traject te verbeteren. Het is erg prettig dat dit zo open en flexibel kan met de LOI.”
‘Als een vis in het water’
Na het goed doorlopen van het voortraject, starten de deelnemers met de opleiding. De opleiding duurt 2 jaar en 9 maanden en het praktijkgedeelte is opgebouwd uit 3 leer-werkperiodes van 11 maanden. Alle leerperiodes vinden plaats op locaties in het verzorgingsgebied van GGZ Rivierduinen. Daarnaast bezoeken deelnemers enkele malen per maand klassikale lessen van de LOI en bestuderen zelfstandig het bijbehorende lesmateriaal. Alle deelnemers krijgen een leerarbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding. “Vanaf de start van de opleiding, ben je in dienst bij GGZ Rivierduinen en krijg je ook salaris.”
“Iedereen is erg positief. We krijgen reacties als: ‘Ik voel me als een vis in het water’ en ‘Ik had dit veel eerder moeten doen’. Maar aan de andere kant vinden ze het ook spannend om direct in de praktijk aan de slag te gaan. Ze hebben soms het gevoel dat er al heel veel van ze verwacht wordt, maar dat is natuurlijk niet zo. Ze moeten leren én de ruimte nemen om te leren dat ze leerling mogen en kunnen zijn.”
Lees hier enkele ervaringen van deelnemers aan het opleidingstraject van de Rivierduinen Academie. Heb je interesse om zelf deel te nemen aan het traject? Meer informatie over de opleidingsmogelijkheden vind je hier.
Geen reactie's