Van dementiedeskundige naar dementerende

Van dementiedeskundige naar dementerende

Van dementiedeskundige naar dementerende

Zo sta je als arts en neurowetenschapper jarenlang lezingen te geven en schrijf je boeken over dementie, en zo zit je zelf als dementiepatiënt in een verpleeghuis. De Volkskrant plaatste afgelopen week een bijzonder verhaal over de 78-jarige Anneke, die de ziekte kreeg die ze zoveel jaren bestudeerd had bij andere mensen.

Drie boeken schreef ze over de hersenaandoening waar ze zelf uitgebreid onderzoek naar heeft gedaan. Ook ging ze van locatie naar locatie om op congressen, scholen en bij lezingen haar kennis te delen over dementie. Anneke van der Plaats ontwikkelde een methode om de omgeving van mensen met dementie zodanig in te richten, dat het hen helpt om nog zo optimaal mogelijk te kunnen leven en wonen. Nu is ze van zorgverbeteraar naar zorgbehoevend gegaan, en kan ze de hulp van anderen goed gebruiken.

Haar zoon Peter is opgegroeid met de onderzoeken en theorieën van zijn moeder, en heeft hierdoor ook de nodige kennis over de ziekte opgedaan. Inmiddels is hij opgeleid tot dementiehulpverlener en geeft hij workshops aan anderen. Toch duurde het even voordat hij doorhad dat zijn eigen moeder meer dan een beetje in de war was:

“Van alle kanten kreeg ik signalen: er is iets met je moeder. Maar ik had een blinde vlek. Omdat Anneke altijd vergeetachtig en excentriek is geweest, vond ik sommige gedragingen heel normaal”, vertelt hij aan de Volkskrant.

Toen Anneke steeds verder achteruit ging en Peter niet langer om de symptomen van dementie heen kon, moest hij zijn moeder vertellen dat er iets met haar aan de hand was. “Dat was heel lastig”, benoemt hij. “Ga jij maar eens een hersenkundige vertellen dat ze zelf in de war is.”

Anneke woont nu in een verpleeghuis die haar eigen methode voor dementiepatiënten toepast. Waar nodig stuurt ze daar de medewerkers nog aan om de leefomgeving verder te verbeteren. Peter heeft beloofd om het werk van zijn moeder voort te zetten, en leert mantelzorgers en verpleegkundigen hoe ze mensen met dementie zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.

Lees hier het volledige interview met Anneke en haar zoon Peter.

Geen reactie's

Geef een reactie