04 nov Uitreiking GGZ Herstelspecial 2019
Persbericht – Afgelopen week vond de uitreiking plaats van de jaarlijkse GGZ Herstelspecial. In totaal ontvingen 16 initiatieven, die volledig afhankelijk zijn van subsidies, een financieel steuntje in de rug. De GGZ Herstelspecial is een initiatief van Coöperatie VGZ en MIND en wordt gefinancierd door 32 GGZ-aanbieders.
De GGZ Herstelspecial is bedoeld voor initiatieven die zich richten op herstel van GGZ-cliënten en volledig afhankelijk zijn van subsidies (niet gefinancierd vanuit de zorgverzekeringswet). De initiatieven bieden een kwetsbare groep (ex-)cliënten met ernstig psychische problemen structuur, zingeving en een plek in de maatschappij. Hiermee wordt hun herstel bevorderd en terugval voorkomen.
Voor en door GGZ-instellingen
VGZ pakt samen met MIND haar maatschappelijke rol en zet herstel, eigen regie en herstel-ondersteunende zorg in de GGZ op de kaart via geldprijzen vanuit de GGZ Herstelspecial. Het geld wordt bijeengebracht door 32 GGZ-instellingen die van elke ingekochte DBC van Coöperatie VGZ één euro afdragen.
Publieksprijs
De publieksprijs met de meeste stemmen ging naar Stichting De Bagagedrager. Deze stichting geeft workshops aan cliënten en ggz-ervaringsdeskundigen om met de StigmaTools aan de slag te gaan in de praktijk. De StigmaTools zorgen voor meer openheid, begrip, verminderen (zelf)stigma en bevorderen herstel en inclusie.
Juryprijzen
De jury beloonde 2 twee initiatieven extra. Stichting herstelproces en Stichting Kernkracht ontvingen beide een extra cheque ter waarde van € 2.500:
Stichting herstelproces organiseert herstel- en verhalenweekenden voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. In het herstelweekend maken de mensen kennis met het herstelproces en krijgen inzicht in wat dit proces voor hen betekend. In de verhalenweekenden gaat het om het zoeken van een passende manier om je verhaal vorm te geven.
Stichting Kernkracht is bedacht door jongeren, omdat ze behoefte hadden aan een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen delen. ‘Samen’ is hierbij een kernwoord voor koken, eten, muziek maken, delen en zijn. De ervaringscafé’s zijn ontstaan vanuit ervaringen en signalen vanuit jongeren. Ervaringen zijn universeel en (h)erkenning daarin laat grenzen vervagen.
Geen reactie's