Uiteenlopende meningen over zzp’ers in de ggz

Uiteenlopende meningen over zzp’ers in de ggz

Uiteenlopende meningen over zzp’ers in de ggz

In een opiniestuk van Trouw werd afgelopen week een interessante toelichting gegeven over zzp’ers in de geestelijke gezondheidszorg. Het artikel is een reactie op een eerder verschenen stuk waarin gesteld werd dat de ggz ‘verslaafd’ zou zijn aan psychiaters en andere specialisten, met als gevolg dat er tevens steeds meer gespecialiseerde zzp’ers komen.

“Academische kennis over zeldzame stoornissen lijkt meer waard dan de ‘gewone’ vaardigheid om een ingewikkeld gesprek met cliënt en gezin te voeren. Ondertussen wordt de burger van het ene specialisten-kastje naar het volgende specialisten-muurtje gestuurd”, aldus lector Bauke Koekkoek in Trouw vorige maand.

Psychiater Alan Ralston, tevens bestuurslid Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, is het hier niet mee eens: “Academische kennis en praktische wijsheid zijn complementair, niet tegenstrijdig. ‘Gewone’ vaardigheden en zelfreflectie zijn pijlers van opleiding en de dagelijkse praktijk, en gebrek aan tijd voor reflectie en voor intervisie is juist één van de argumenten die professionals noemen bij hun keuze voor het zzp-schap.”

Lees meer over de verschillende visies van Koekkoek en Ralston op de website van Trouw.

Geen reactie's

Geef een reactie