08 apr Tips om thuis op een prettige manier therapie te volgen
Voor veel mensen vinden therapiesessies nu via de telefoon of computer plaats. Een gesprek voeren met je therapeut vanuit huis, is echter toch wel even een andere ervaring dan wanneer je beide in dezelfde behandelkamer zit. Op nieuwsplatform Vice (UK) deelt Hannah Ewens haar ervaring met behandelingen in haar thuisomgeving en geeft ze tips over hoe je dit voor jezelf zo fijn mogelijk kunt laten verlopen.
Normaal gesproken speelt de ruimte waarin de therapiesessie plaatsvindt ook een rol in de behandeling: het zou een veilige plek moeten zijn waarin je gevoelige onderwerpen kunt bespreken. Je eigen huis kan eveneens een veilige plek voor je zijn, maar wellicht heb je hier minder privacy of word je sneller afgeleid door andere zaken. De tips van Ewens om therapie vanuit huis zo prettig mogelijk te maken, luiden als volgt:
1. Creëer je eigen therapieruimte
Om je zo goed mogelijk op het gesprek te kunnen focussen, is het belangrijk om een rustige plek op te zoeken zonder al te veel prikkels. Zorg er daarnaast voor dat je alles bij de hand hebt wat je tijdens het gesprek nodig zou kunnen hebben (pen, papier, iets te drinken et cetera), zodat je tijdens de sessie op je plek kunt blijven zitten.
2. Voorkom afleiding
Zorg ervoor dat je tijdens het gesprek niet gestoord wordt door anderen in huis; bespreek dit ook met hen. Zet apparaten die afleidend kunnen zijn uit, net zoals in een echte behandelruimte.
3. Houd gewoontes rondom de therapiesessie in stand
Had je normaal gesproken bepaalde gewoontes of rituelen voordat je het gesprek in ging of na afloop hiervan? Probeer dit dan vast te houden, en ga na afloop bijvoorbeeld een stukje wandelen om het een en ander op een rijtje te zetten of om uit te waaien, mediteer, of schrijf op wat je voor de volgende keer wilt onthouden.
4. Probeer de voordelen te zien van de huidige communicatiemethode
Sommige onderwerpen vind je normaal gesproken misschien lastig om met je therapeut te bespreken en gaan via digitale communicatie makkelijker, of andersom. Een andere manier van communiceren kan helpen om andere punten te belichten, en kan tevens inzicht geven in zaken waar je – nu of op andere momenten – op vastloopt.
5. Geef eventuele bezwaren aan bij de therapeut
Vind je het vervelend om het gesprek met je therapeut telefonisch of via de computer te voeren? Geef dit dan aan, en kijk of je samen een oplossing kunt vinden om de behandeling voort te zetten op een manier die voor jullie beiden prettig is.
Daarnaast wordt benadrukt dat het belangrijk is om te onthouden dat angst en onzekerheid een begrijpelijk gevolg zijn van de huidige situatie. Veel mensen kampen op dit moment met zulke gevoelens, en het is logisch dat dit ook het verloop van je behandeling kan beïnvloeden of vertragen. Eleanor Morgan, psycholoog in opleiding en auteur van twee ggz-gerelateerde boeken, legt uit:
“Er is niks mis met je als je bang of gevoelig bent tijdens een pandemie. Je routines worden verstoord, en dat is voor de een voelbaarder dan voor de ander – afhankelijk van factoren als menselijk contact en geestelijke gesteldheid. Maar we moeten deze menselijke reacties niet los zien van de bron. We moeten ze niet pathologiseren, maar er juist ruimte voor scheppen.”
Lees hier het volledige artikel van Vice.
Geen reactie's