Theatervoorstelling brengt (prestatie)stress onder studenten in kaart

Theatervoorstelling brengt (prestatie)stress onder studenten in kaart

Theatervoorstelling brengt (prestatie)stress onder studenten in kaart

Stichting TIME OUT houdt zich sinds 2019 bezig met het onderzoeken en in kaart brengen van de problemen waar jongeren in en na hun studietijd tegenaan lopen. Hun onderzoek vindt echter niet in een klinische setting plaats, maar in theaterzalen aan de hand van een interactieve theatervoorstelling met studenten. Uit de vele voorstellingen die al hebben plaatsgevonden, blijkt dat een hoop jongeren gebukt gaan onder een flinke dosis stress en prestatiedruk.

Het initiatief ging een jaar voor de coronacrisis van start in zalen die toen nog vol zaten met toeschouwers, en werd door alle maatregelen aangepast naar intiemere settings en livestreams, waarin ook corona-gerelateerde problemen ter sprake kwamen. De strubbelingen waar studenten mee te maken hebben gaan echter al veel verder terug. Omdat ze tot nu toe wel gesignaleerd maar niet aangepakt werden, besloot de stichting het ‘Time Out Event’ in het leven te roepen, waarbij jongeren zelf in gesprek gaan over problemen en er tevens over creatieve oplossingen wordt nagedacht.

Prestatiemaatschappij

In een artikel van Het Parool vertellen Frederiek Voskens, creatief directeur van Stichting TIME OUT, en sociaalwetenschappelijk onderzoeker Pawan Bhansing over het onderzoek en de resultaten van de theaterreeks. Veel studenten geven aan dat ze last hebben van de ‘prestatiemaatschappij’ waarin ze leven. Factoren als het bindend studieadvies vanuit opleidingen en het leenstelsel met bijkomende financiële zorgen versterken de druk die studenten van buitenaf ervaren. Daarnaast heerst het gevoel dat een diploma alleen tegenwoordig niet genoeg meer is om aan een mooie baan te komen; een indrukwekkend cv met nuttige ervaringen die zijn opgedaan in de vrije tijd of met bijbaantjes, biedt meer kansen.

“Velen erkennen dat een beetje stress erbij hoort, en dat het positief kan zijn om af en toe wat druk te voelen”, vertelt Bhansing aan Het Parool. “Tegelijkertijd zijn er veel studenten die het normaal zijn gaan vinden dat ze altijd gestrest zijn, of dat ze geen moment hebben om even te ontladen.” Maar voorkomen dat je te veel hooi op je vork neemt of een pas op de plaats maken als je over je grenzen heen bent gegaan, is volgens hem nog niet zo makkelijk. “Daar komt veel bij kijken: je moet weerstand bieden tegen sociale druk, tegen verwachtingen van jezelf, en van anderen. Studenten moeten meer leren om te kiezen voor zichzelf.”

Filter

Ook de 24-jarige Robin geeft aan dat er vanuit opleidingen soms te veel van studenten wordt gevraagd: “Op de bèta-opleidingen worden studenten geacht 40 uur per week aan de studie te zitten en daarnaast niets anders te doen, alsof we in een vacuüm leven. Ik heb continu toetsen of opdrachten, maar steek daardoor soms minder op dan ik zou doen met enkel één tentamen aan het einde van een vak. Het is namelijk veel te veel werk. Soms denk ik dat opleidingen zo ingericht worden dat studenten die net op het randje presteren, vanzelf eruit gefilterd worden. Alsof de studie een vergiet is waar enkel studenten uit komen met een burn-out. Ik merk zeker nu in coronatijd dat er steeds minder mensen in de online werkgroepen zitten, of dat mensen besluiten om maar één vak per blok te doen, terwijl je er eigenlijk twee hoort te doen. Ik ben zelf het afgelopen jaar ook soms tegen mijn grens aangelopen: je wekker gaat, maar je komt je bed niet meer uit, terwijl je weer Zoom in moet.”

Voskens hoopt dat prestatiedruk voortaan meer als maatschappelijk probleem wordt gezien en daardoor beter bij de bron wordt aangepakt, in plaats van het op de ggz af te schuiven. Daarnaast kan het helpen als succes in de toekomst ook op andere manieren wordt uitgebeeld en erkend. “Een academisch diploma hoeft niet de enige weg naar Rome te zijn. Alle andere wegen verdienen ook applaus”, aldus Voskens.

Meer informatie over de initiatieven van Stichting TIME OUT en shows om terug te kijken vind je hier, of bekijk onderstaande video voor een indruk van de interactieve theatervoorstelling.

Geen reactie's

Geef een reactie