Staatssecretaris van Ooijen in gesprek met ‘levende boeken’ over vooroordelen rond mentale gezondheid

Staatssecretaris van Ooijen in gesprek met 'levende boeken' over vooroordelen rond mentale gezondheid

Staatssecretaris van Ooijen in gesprek met ‘levende boeken’ over vooroordelen rond mentale gezondheid

Persbericht Diversion

Stap een keer in mijn schoenen. Of die van een ander. Want als we elkaar beter begrijpen, maken we mentale gezondheid meer bespreekbaar. Zo luidde de insteek van Missie Mentaal: een landelijk congres over mentale gezondheid dat plaatsvond op donderdag 6 juni 2024. Luister Eens en Living Library bundelden hun krachten tijdens dit congres. Beide initiatieven zetten zich middels vrijwilligers in voor het doorbreken van stigma’s, vooroordelen en taboes rondom mentale gezondheid door met elkaar in gesprek te gaan.

Stigma’s en vooroordelen maken mentale klachten zwaarder

Vooroordelen en stigma’s hebben grote, negatieve maatschappelijke gevolgen. Het kan ervoor zorgen dat mentale klachten of problemen verergeren. Luister Eens richt zich daarom op de-stigmatisering binnen de gehele samenleving waarbij ervaringsdeskundigen (ambassadeurs) een belangrijke rol spelen in het programma. Het delen van persoonlijke ervaringen kan namelijk een effectieve manier zijn om het gesprek open te breken en stigma’s te ontkrachten.

Staatssecretaris van Ooijen in gesprek met een ‘levend boek’

Tijdens een Living Library ga je in gesprek met een ‘levend boek’. Dit zijn mensen die in het dagelijks leven veel te maken hebben met vooroordelen, zoals mensen met een bepaalde achtergrond of overtuiging. Living Library daagt je uit om verder te kijken door in gesprek te gaan met die vreemde ‘ander’. Met een boek uit de Living Library luister je naar bijzondere levensverhalen. Het resultaat: verrassende, inspirerende ontmoetingen mét humor.

Luister Eens en Living Library werkten voor het eerst samen met een speciale editie tijdens het congres van Missie Mentaal op 6 juni. Het aanbod van de ‘levende boeken’ bestond deze keer uit een combinatie van de vrijwilligers van Living Library en ambassadeurs van Luister Eens. Ook staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kwam langs om in gesprek te gaan met zo’n ‘levend boek’.

De samenwerking was een succes; er zijn mooie gesprekken gevoerd waarbij de deelnemers zich konden inleven in de ‘levende boeken’ en de vooroordelen waar zij mee te maken krijgen. Sommige lezers kwamen speciaal voor specifieke boektitels om de doelgroep waarmee ze werken beter te begrijpen. Er worden binnenkort meer edities gepland.

Over Luister Eens

Luister Eens wordt gefinancierd door het ministerie van VWS en bouwt, samen met meer dan 50 actieve ambassadeurs, aan een samenleving waarin het voor iedereen – werkgevers, leraren, buren, vrienden, wijkprofessionals – normaal is om over mentale gezondheid te praten. Met als doel dat misverstanden, stigma’s en vooroordelen over mentale klachten verminderen. Om dit te bereiken organiseren we workshops, trainingen en acties door het hele land. Bekijk www.LuisterEens.nl voor meer informatie, ervaringsverhalen van ambassadeurs en een overzicht van alle tools en handvatten die we aanbieden, inclusief een overzicht van de komende edities met Living Library.

Beeld: Serena de Wit

Geen reactie's

Geef een reactie