Schaamte, een verborgen thema

schaamte in de ggz

Schaamte, een verborgen thema

Schaamte en blijdschap blijken (soms) verborgen thema’s te zijn in GGZ behandelingen. Emoties als agressie, verdriet, angst en zijn vaker gespreksonderwerp in de kamer van psychiater en psychotherapeut.

Voor blijdschap naar de therapeut?

Blijdschap is een belangrijke emotie die vaak geen taboe in de spreekkamer is maar relatief ondervertegenwoordigd. Teveel blijdschap kan wellicht voor sommigen leiden tot problemen in het dagelijks leven en derhalve leiden naar een therapeut. Voor veel andere cliënten geldt dat de besproken thema’s zich niet altijd lenen voor lachbuien.

Schaamtevolle thema’s lijken door zowel cliënten als therapeuten makkelijker te worden genegeerd. Terwijl schaamte bij uitstek een beklemmende emotie is die door gesprekstherapie kan worden verminderd indien sprake is van een vertrouwde relatie met de therapeut. Schaamte is de enige universele emotie waarmee we liever niet willen worden geassocieerd. Daarmee lijkt schaamte een ideaal object om in een meer gelijkwaardig gesprek met cliënten aan te gaan. De heling zit dan aan beide kanten.

Felix Maneur
Psychotherapeut in ruste

 

Congres schaamte 10-10-2018

Tags:
,
Geen reactie's

Geef een reactie