07 apr Radio Westerpoort: het nieuwe radiostation vanuit GGZ inGeest
In Bennebroek heeft instelling GGZ inGeest een heuse radiostudio gebouwd, die binnenkort in gebruik zal worden genomen om de eerste radio-uitzendingen te maken. Dat radiostation – genaamd Radio Westerpoort – is niet zomaar opgericht: het doel is om radio te maken met medewerkers en bewoners van de ggz-instelling, om stigma’s over de geestelijke gezondheidszorg weg te nemen en mooie verhalen met de buitenwereld te kunnen delen. Hierover schrijft NH Nieuws.
Het radiostation is een initiatief van Rokus Loopik, een ondernemer die zich inzet voor de geestelijke gezondheidszorg en die al langer betrokken is bij de afdeling Westerpoort van GGZ inGeest in Bennebroek. Het idee is ontstaan uit de vraag vanuit de directie hoe de afdeling een wat positievere uitstraling zou kunnen krijgen. Na vijf jaar een kunstatelier te hebben gerund bij de ggz-instelling, lanceert Rokus nu het nieuwe radiostation.
Hiermee ontstaat er een mogelijkheid om verhalen van bewoners te delen met een groter publiek. “Mensen met een psychiatrische diagnose worden vaak gestigmatiseerd. Dat is jammer, want daar worden ze enorm tekort mee gedaan”, vertelt Rokus aan NH Nieuws. “Met dit radiostation hopen we iets van dat stigma weg te nemen en de buitenwereld te laten zien wat voor paradijsvogels hier rondlopen. Ze hebben misschien andere ideeën of een andere levensfilosofie, maar ze zijn het meer dan waard om gehoord te worden.”
Donateur Jef, die Rokus via het kunstatelier kent en een bijdrage heeft geleverd voor de oprichting van het radiostation, ziet mooie kansen voor het initiatief: “Veel mensen weten helemaal niet wat hier speelt en wat al deze bewoners allemaal wél kunnen. Pas als je het meemaakt, weet je wat er nodig is bij de opvang van deze mensen. Het gaat namelijk niet alleen maar om medicatie toedienen, maar het is juist heel erg belangrijk dat ze hun eigen initiatieven kunnen ontplooien. En dat ze samen, met elkaar, van alles kunnen bereiken. Daar gaat deze radiostudio een mooie rol bij spelen, dit wordt een hele mooie uitlaatklep voor ze.”
De studio is inmiddels officieel geopend door presentator Beau van Erven Dorens. Hij werkte eerder met Rokus samen in een tv-programma waarin hij vijf dagen en nachten in een ggz-instelling doorbracht. Medewerkers van afdeling Westerpoort zullen uiteindelijk vooral zelf radio gaan maken, waar Rokus bij gaat helpen. Op de radiozender zal naast de verhalen van medewerkers en bewoners ook ruimte zijn voor muziek. Vanaf 15 april kunnen de eerste radio-uitzendingen online worden teruggeluisterd.
Bekijk onderstaande video voor meer informatie over de nieuwe zender Radio Westerpoort:
Geen reactie's