03 feb Psychologiestudenten helpen werkdruk in ggz te verminderen
Tijdens een pilot bij ggz-instelling Rivierduinen in Leiden zijn psychologiestudenten ingeschakeld om een aantal taken van artsen, psychiaters en psychologen uit handen te nemen. Deze maatregel was bedoeld om te onderzoeken of de zorgverleners zo tijd konden besparen en of het een verbetering gaf van de werksituatie. Het bleek een effectieve oplossing te zijn die beide partijen iets opleverde.
Bij BNR was vanmorgen arts en bedrijfskundige Lodewijk Schmit Jongbloed in de uitzending te horen, die betrokken was bij de uitvoering van het onderzoek. Hij vertelt dat bij de ggz-instelling derde- en vierdejaars psychologiestudenten werden ingehuurd om met name administratieve taken op zich te nemen. Zij hielpen bijvoorbeeld als assistent bij spreekuren om verslagen te maken van intakegesprekken met patiënten.
Doordat psychiaters en psychologen zelf minder hoefden uit te werken, bespaarden ze tot wel twee uur aan werkzaamheden per dag. Naast een besparing van tijd en geld, zorgden de studenten op deze manier ook voor een stijging van de arbeidstevredenheid. Het vermindert de werkdruk en geeft therapeuten tevens de gelegenheid om alle aandacht op de patiënt te richten.
Voor de studenten is het een leerzame ervaring en goede kennismaking met de praktijk van het vakgebied waarin ze zich willen gaan begeven. Anders dan bij de coschappen van geneeskundestudenten – waarin met name het leertraject centraal staat – was in deze pilot het voornaamste doel om de lasten binnen de ggz-instelling te verminderen. De psychologiestudenten kregen dan ook betaald voor hun diensten en de waardevolle praktijkervaring is een mooie bijkomstigheid.
De pilot beviel zo goed, dat ze bij Rivierduinen in Leiden de samenwerking met studenten gaan voortzetten. Lodewijk Schmit Jongbloed hoopt dat meer ggz-instellingen het voorbeeld zullen volgen. Wellicht kan de hulp van psychologiestudenten een belangrijke stap zijn in het aanpakken van de grote tekorten, lange wachttijden en hoge werkdruk in de geestelijke gezondheidszorg.
Vanavond om 19.00 uur is er meer over dit onderwerp te horen in het radioprogramma Beter op BNR.
Geen reactie's