13 apr Populariteit klassieke muziek neemt toe in meerdere landen
De afgelopen weken is er een duidelijke stijging te zien in het aantal streams van klassieke muziek, zo schrijft RTL Nieuws. Sinds de uitbraak van het coronavirus is het totale aantal muziekstreams afgenomen, maar klassieke muziek wordt juist vaker beluisterd dan daarvoor.
In Nederland is er een toename van 10 procent in streams van klassieke muziek, en in andere landen is het verschil nog een stuk groter. Zo is er in het Verenigd Koninkrijk een stijging van 15 procent, in Spanje van 20 procent en in Frankrijk is er zelfs een toename van 40 procent in het aantal keren dat dit genre werd beluisterd. In landen die zwaarder getroffen zijn, lijkt de stijging ook forser te zijn.
Muziek kan een positieve invloed hebben op onze mentale en emotionele gezondheid, zeker bij klassieke muziek worden er vaak positieve effecten waargenomen. Of mensen in deze periode meer behoefte hebben aan de kalmerende tonen van klassieke muziek is niet duidelijk. Neuromusicoloog Artur Jaschke denkt dat het vooral te maken zal hebben met het feit dat veel mensen nu meer tijd over hebben en klassieke stukken langer duren.
Wellicht speelt het vele thuiswerken ook een rol, en wordt klassieke muziek vaker aangezet om de concentratie te bevorderen. Het heeft in ieder geval meerdere voordelen: “Muziek activeert het hele brein, er komt dopamine vrij vanuit de kern van de hersenen. Muziek prikkelt de hersengebieden die betrokken zijn bij het geheugen. Dat zorgt ervoor dat er mooie herinneringen worden opgeroepen”, aldus Jaschke.
Lees hier het bericht van RTL Nieuws.
Geen reactie's