Podcast over ‘Het misverstand psychotherapie’

Podcast over ‘Het misverstand psychotherapie’

Podcast over ‘Het misverstand psychotherapie’

Van systeemtherapeut, arts en acteur Flip Jan van Oenen verscheen vorig jaar het boek Het misverstand psychotherapie. In het radioprogramma Focus van NPO Radio 1 vertelt hij meer over zijn ervaringen als therapeut, die de basis vormen voor het boek waarin hij beschrijft dat er te hoge verwachtingen worden gesteld aan de mogelijkheden van psychotherapie. Het radiofragment is tevens te beluisteren in de podcastserie Focus Wetenschap.

In de uitzending legt Van Oenen uit waarom het beeld dat van psychotherapie geschetst wordt doorgaans onrealistisch is, en welke gevolgen dit heeft. Dat behandelingen mensen kunnen helpen, daar is hij het zeker mee eens. Maar therapie werkt niet altijd en niet voor iedereen. Dat is iets waar meer acceptatie voor zou moeten komen, vindt Van Oenen.

In berichtgeving over therapieën (door instellingen en media bijvoorbeeld) wordt vaak een te rooskleurig beeld geschetst dat lang niet altijd overeenkomt met de praktijk. Dit wekt de suggestie dat allerlei problemen verholpen kunnen worden zodra iemand in therapie gaat. De verwachting van de cliënt is hoog, en als de behandeling dan niet het gewenste resultaat oplevert, kan dit niet alleen een gevoel van teleurstelling geven maar ook van falen. En daar is niemand bij gebaat.

Volgens Van Oenen is de huidige maatschappij te veel ingesteld op het willen of zelfs moeten oplossen van ieders problemen. De realiteit is echter dat dit niet altijd lukt. Soms kan het meer opleveren om dit te accepteren, en kan het juist een negatief effect hebben als men te lang vast blijft houden aan het hopen op iets dat niet haalbaar is. Het citaat “De hoop is de ergste van alle kwaden, want zij verlengt de kwellingen” van Friedrich Nietzsche is volgens de auteur dan ook een waardevolle uitspraak – althans, als het gaat om valse hoop. Want hoop in het algemeen hebben mensen hard nodig, ook als cliënt om een weg naar verbetering te vinden.

Luister het fragment met Flip Jan van Oenen over Het misverstand psychotherapie hier terug, of beluister de podcast uit de serie Focus Wetenschap in een van de podcastapps.

Geen reactie's

Geef een reactie