Podcast over het brein tijdens de overgang

Podcast over het brein tijdens de overgang

Podcast over het brein tijdens de overgang

Hormonen hebben invloed op onze gevoelens. Dit effect komt extra sterk tot uiting bij vrouwen die in de overgang zijn; in deze periode vinden namelijk grote veranderingen in de hormoonspiegels plaats, wat tevens gevolgen kan hebben voor de mentale gesteldheid. Lange tijd werden psychische klachten als stemmingswisselingen en depressieve gevoelens bij vrouwen echter niet gelinkt aan de overgang. Zelfs als duidelijk was dat de vrouwen zich wel in de overgang (ofwel menopauze) bevonden.

Ook nu is nog lang niet iedereen bekend met de mentale klachten die met de overgang gepaard kunnen gaan. Opvliegers en nachtelijk zweten zullen de meeste mensen wel herkennen, maar plotselinge angsten en paniekaanvallen kunnen bijvoorbeeld ook voortkomen uit hormonale veranderingen. In de derde aflevering van de podcast Opvliegers wordt daarom ingezoomd op het brein tijdens de overgang, en op de veranderingen die hierin optreden.

Journalist en programmamaker Elles de Bruin is zelf inmiddels ervaringsdeskundige op het gebied van de menopauze, en duikt in de 8-delige podcastserie dieper in het onderwerp, dat nog steeds een taboe is. Ze deelt haar eigen ervaringen en gaat in gesprek met diverse deskundigen over allerlei zaken die met de overgang te maken hebben. Zo komen fysieke en mentale aspecten aan bod, maar wordt er ook gepraat over het ‘ontwijkende’ gedrag dat vaak ontstaat als het over de menopauze gaat, en over het effect van de overgang op het werk en andere dagelijkse bezigheden.

Meer over aflevering 3 waarin het brein tijdens de overgang besproken wordt, lees en beluister je hier. Het volledige overzicht met – tot nu toe verschenen – afleveringen is te vinden op de website van NPO Radio 1.

Geen reactie's

Geef een reactie