18 nov Petitie tegen eenzame opsluiting in de ggz
Persbericht MIND Platform / Stichting MIND
Deze maand is MIND, de belangenbehartiger van mensen met psychische problemen en hun naasten, een landelijke petitie gestart tegen eenzame opsluiting in de ggz. Dit is hard nodig want het aantal eenzame opsluitingen steeg in 2023 dramatisch met 10%. Vaak leidt eenzame opsluiting tot ernstige schade aan iemands lichamelijke en mentale gezondheid. Dit terwijl mensen die dit betreft juist menselijke zorg, steun en nabijheid nodig hebben. MIND wil een wettelijk verbod op eenzame opsluiting, meer geld voor voldoende personeel en scholing in de ggz en duidelijke definities en cijfers voor beter toezicht.
Mensenrechten worden geschonden
Eenzame opsluiting is een ernstige inbreuk op het fundamentele recht op vrijheid, zoals vastgelegd in de Nederlandse Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook gaat het tegen het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap in. Er is geen bewijs dat eenzame opsluiting tot meer veiligheid en betere zorgt leidt. Sterker nog: eenzame opsluiting kan de situatie van de cliënt zelfs verslechteren en de relatie met de hulpverlener beschadigen. Dit leidt vaak tot extra zorgkosten, voor langere opname omdat het nóg slechter gaat sinds de eenzame opsluiting en/of voor extra behandelingen om het trauma te verwerken.
Vicieuze cirkel
Volgens de ggz zelf komt het toenemende gebruik van eenzame opsluiting door verschillende redenen: registratieproblemen, verschillen in definities, toename van het aantal patiënten met complexe problemen en personeelstekorten. Een veelgehoord argument om eenzame opsluiting toe te passen, is de veiligheid van de cliënt zelf, en die van hun omgeving en de hulpverleners. Wat kan een instelling bijvoorbeeld doen met cliënten die door drugsgebruik al agressief binnenkomen?
Door gebrek aan ervaren en goed opgeleid personeel is er het risico dat afdelingen moeten sluiten of dat cliënten naar forensische zorg of een politiecel worden doorverwezen. Daar krijgen cliënten geen zorg en nemen klachten nóg meer toe. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel.
Oproep aan de politiek
MIND roept de politiek op om nú in te grijpen. In Nederland zijn goede methoden en werkwijzen ontwikkeld of in ontwikkeling om dwang te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de-escalerende technieken (een manier om met agressie om te gaan, met een escalatie-stappenplan). Er moet geld vrijgemaakt worden voor genoeg personeel, scholing, veilige plekken en de bovengenoemde aanpak in de zorg. Er moet ook inzicht komen in het aantal eenzame opsluitingen, zodat de toezichthouder (de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) goed kan controleren.
MIND wil dat separeren en afzonderen in 2027 wettelijk verboden wordt. Om dit verbod te steunen, vraagt de organisatie een bouwstop voor Extra Beveiligde Kamers (EBK’s): deze vorm van insluiting is ook een vorm van dwang. En MIND wil dat een EBK vanaf 2027 alleen mag worden gebruikt zoals omschreven staat in het Werkboek High and Intensive Care (HIC). Dat betekent onder andere met intensieve begeleiding en face-to- face contact.
MIND zal de petitie begin 2025 aan de leden van de Tweede Kamer aanbieden. Bovengenoemde punten zullen we de komende periode ook inbrengen bij de wijziging van de Wet verplichte ggz.
Lees meer over de oproep van MIND of klik hier om de petitie te ondertekenen.
Lizet
Geplaatst op 14:09h, 04 decemberPolitiecel? Wat een onrecht! Dat lijkt me voelen als “victim blaming”- eventueel betrayal trauma/verraadtrauma. Laat staan dat trauma kan ontstaan door een autoriteitspersoon, machtspositie en dat een overlapping is. Dat vergeten we ook bij patiënten die politie thuis over de vloer krijgen, even naar mijn ervaring, suïcidale gedachten en 3 politiemensen in huis en kind-ouder problematiek hebben, ouder zich dan ook als autoriteit gedraagt en niet jouw waarden, politie voelt dan te intimiderend.