Opinie: forensische ggz wordt te weinig benut

Opinie: forensische ggz wordt te weinig benut

Opinie: forensische ggz wordt te weinig benut

In de Volkskrant schreef psychiater Anouck Visscher vorige maand over de problemen die ontstaan wanneer misdadigers of veroordeelden met een forensisch profiel in de reguliere ggz terechtkomen, in plaats van in de forensische ggz. Sinds de wetgeving per 1 januari van dit jaar is gewijzigd, is er een grotere kans dat patiënten met een strafblad bij reguliere ggz-klinieken belanden. En dat is voor meerdere partijen een gevaarlijke ontwikkeling.

Een deel van het probleem zit hem in de bekostiging die met de wetswijziging mee is veranderd. Waar patiënten met een bepaald profiel voorheen op kosten van de overheid in de forensische zorg werden behandeld, moet nu de zorgverzekeraar opdraaien voor forensische zorgkosten. Omdat zorgverzekeraars niet altijd de volledige kosten (willen) betalen, kunnen sommige patiënten niet bij een forensische kliniek terecht, en belanden ze in de reguliere geestelijke gezondheidszorg zonder de nodige beveiliging.

“Het gevolg is dat de kans op geweldsincidenten in de reguliere ggz hiermee fors verhoogd is, omdat het ontbreekt aan voldoende beveiligingsmogelijkheden. Kwetsbare medepatiënten lopen risico betrokken te raken bij ernstige incidenten en lopen een passend herstelklimaat mis. Ook levert het risico op voor de samenleving als een patiënt onvoldoende behandeld wordt ontslagen van de afdeling, omdat zijn gedrag daar niet te hanteren is”, aldus Visscher in de Volkskrant.

Lees meer over dit onderwerp en een mogelijke oplossing in het artikel Behandel ‘boeven’ buiten de reguliere psychiatrie van de Volkskrant.

Geen reactie's

Geef een reactie