Ook in de ggz volop improvisatie-hulp wegens coronacrisis

Ook in de ggz volop improvisatie-hulp wegens coronacrisis

Ook in de ggz volop improvisatie-hulp wegens coronacrisis

Door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen, zijn ook vele ggz-instellingen noodgedwongen gesloten en is het aanbod van geestelijke gezondheidszorg beperkt. Tegelijkertijd zorgt het coronavirus echter bij een hoop mensen voor extra stress en paniek. Psychologen van iPractice hebben daarom een hulplijn opgezet om mensen te ondersteunen bij angst en onrust rondom het coronavirus, zo bericht de Volkskrant.

Het zogenaamde coronaloket is een initiatief van GZ-psycholoog Gijs Coppens van ggz-instelling iPractice. Deze telefonische hulplijn is niet bedoeld om mensen te informeren over het virus, maar om hulp te bieden aan mensen die onder de huidige omstandigheden last hebben van klachten als angst, piekeren, stress of somberheid.

“We zijn er zo aan gewend om de controle te hebben. Nu voelen we ons opeens machteloos. Daar kunnen wij in deze maakbare samenleving flink last van hebben. […] De menselijke reflex is om in actie te schieten als er problemen zijn. We eisen dat de politiek maatregelen neemt. En wij willen zelf ook handelend optreden. Al is het maar door extra wc-papier in te slaan. Dat geeft even het gevoel dat je weer enige controle hebt. Maar in werkelijkheid voelen we ons machteloos. Het is goed om bij dat soort gevoelens stil te staan”, legt Gijs uit aan de Volkskrant.

Door de maatregelen van het kabinet zijn veel mensen ineens voor een lange periode afgezonderd van het sociale leven dat ze gewend waren. Ze blijven zoveel mogelijk thuis of op een specifieke locatie, ontvangen geen bezoek en kunnen hierdoor als het ware in een sociaal isolement raken. Wat zo’n massale uitvoering van ‘zelfquarantaine’ met de maatschappij doet, beschrijft de krant in een ander artikel:

“Mensen zijn sociale dieren. Menselijk contact is bijna net zo essentieel als water of voedsel. Vooral in tijden van onzekerheid, angst en stress is de interactie met mensen onontbeerlijk. Andere mensen vormen een buffer tegen de werkelijkheid, we voelen ons veilig in een groep. Als die wegvalt voelen we ons bedreigd, zo zijn we evolutionair geprogrammeerd. Ik heb het vaak over vitamine S, van sociaal contact”, aldus hoogleraar sociale psychologie Paul van Lange.

Enkele adviezen om de gezondheid te ondersteunen en door de periode van thuisblijven heen te komen: probeer regelmatig te blijven bewegen, zorg voor voldoende zonlicht en frisse lucht, eet gezond, slaap voldoende, gebruik digitale of ‘old school’ manieren – zoals (video)bellen, Whatsapp, chat, brieven of kaarten sturen – om contact met anderen te houden, en neem af en toe eventueel een momentje voor meditatie.

Lees hier het volledige artikel over de psychologische impact van sociale isolatie. Meer informatie over de corona-hulplijn en tips om mentaal en fysiek fit en rustig te blijven, vind je op de website van iPractice.

1 Comment
  • Juul van der Does
    Posted at 12:20h, 19 maart Beantwoorden

    Mocht ik een bijdrage kunnen leveren in deze Corona tijd, graag.
    Ik ben Big geregistreerd arts.

Post A Comment