Nieuw digitaal memobord vormt hulpmiddel voor mensen met DIS

Nieuw digitaal memobord vormt hulpmiddel voor mensen met DIS

Nieuw digitaal memobord vormt hulpmiddel voor mensen met DIS

Als ervaringsdeskundige op het gebied van DIS – de afkorting voor dissociatieve identiteitsstoornis – vond Hakim het hoog tijd worden om een oplossing te bedenken voor datgene waar hij in zijn dagelijks leven vaak moeite mee heeft, namelijk dingen onthouden. Hij besloot zowel zichzelf als andere lotgenoten met DIS te helpen om gedachten en ideeën makkelijker te kunnen bewaren en ordenen. Het resultaat: een online memobord genaamd ‘DISoreren’ dat vanaf elk digitaal apparaat toegankelijk is via de website www.disoreren.nl.

Bedenker Hakim legt uit hoe het gebruik van deze nieuwe applicatie in zijn werk gaat:

Op DISoreren kunnen gebruikers een gratis memobord aanmaken, speciaal ontwikkeld voor mensen met DIS (Dissociatieve Identiteitsstoornis). Wie meer wil weten over wat DIS precies is, kan deze video bekijken op het YouTube kanaal van DISoreren.

De naam ‘DISoreren’ is afgeleid van memoreren: briefjes schrijven om iemand aan iets te herinneren. Uniek aan het persoonlijke memobord van DISoreren en handig voor mensen met DIS, is dat elke memo onder een andere naam geschreven kan worden. Daardoor kan DISoreren bijvoorbeeld gebruikt worden als hulpmiddel voor interne samenwerking (van delen van de persoonlijkheid).

Wat kunnen mensen zoal van DISoreren verwachten?

 De gebruiker kan eenvoudig memo’s maken, aanpassen en verwijderen.
 De gebruiker kan teksten, smileys, afbeeldingen en YouTube videos toevoegen aan memo’s.
 Het memobord kan naar wens worden ingedeeld door memo’s te verplaatsen.
 Het is geschikt voor gebruik in het dagelijks leven.
 Het is geschikt voor gebruik in therapie.
 Alle memo’s zijn en blijven strikt persoonlijk.
 De gebruiker kan op elk moment de inloggegevens wijzigen of het account en alle gegevens wissen, en indien gewenst later weer een account aanmaken.

Bekijk DISoreren via de website www.disoreren.nl. Indien gewenst kunnen gebruikers in enkele simpele stappen een account aanmaken en weer verwijderen via de knop ‘Instellingen’ op de pagina.

Van slim idee naar praktische tool

Website COMMEN. deelt taboedoorbrekende verhalen en sprak met Hakim over de oprichting en ontwikkeling van DISoreren. Ook zijn ervaringen met het hebben van een dissociatieve identiteitsstoornis komen in dit interview naar voren. Door trauma’s in zijn vroege jeugd, is er bij Hakim niet enkel één identiteit ontwikkeld, maar bestaat deze uit meerdere (deel)persoonlijkheden. Het digitale memobord helpt hem om de verschillende delen van zijn identiteit beter te laten samenwerken.

Voordat deze applicatie er was, gebruikte Hakim sms’jes die hij als memo naar zichzelf stuurde. Tot hij bedacht dat het ook eenvoudiger moest kunnen: “Hoe cool zou het zijn als ik die berichtjes ergens zou kunnen opslaan op een memobord-achtige manier? Iets wat ik overal kan bekijken: op een telefoon, een tablet of een computer? Iets wat op ieder bestaand apparaat met een internetverbinding en een internetbrowser beschikbaar is? Ik ben het toen gaan uitschrijven”, vertelt hij in het interview met COMMEN.

“Ik heb het door iemand laten maken die in principe alles kan maken wat je wilt. Hij begreep heel snel wat ik wilde. Hij is ongeveer een maand bezig geweest, toen was de website www.disoreren.nl klaar”, aldus Hakim. De website is bovenal een hulpmiddel voor zichzelf en andere mensen met DIS, maar kan door iedereen worden gebruikt. “Het is een memobord dat je zelf kunt inrichten. Er bestaan meer digitale memoborden, maar daar log je in met een gebruikersnaam en de memo’s worden vervolgens vanuit die gebruikersnaam geplaatst.” Op het memobord van DISoreren kan voor elke notitie een andere naam worden ingevoerd die boven het bericht komt te staan.

Doorontwikkelen

Hakim hoopt het hulpmiddel verder te kunnen ontwikkelen om het nog beter geschikt te maken voor gebruik door ggz-instellingen in therapieën. Ook nu zou het daar al voor gebruikt kunnen worden, laat hij weten: “Je kunt memo’s aanmaken met reminders of memo’s van delen die met of naast elkaar praten. Het is makkelijker om alles op één scherm aan je therapeut te laten zien dan wanneer je met stapels memoblaadjes gaat rondlopen.”

Zijn wens is dat DISoreren voor zoveel mogelijk mensen als hulpmiddel kan dienen. “Maar tegelijkertijd hoop ik dat ook niet, want dat betekent dat er ook veel mensen zijn die het nodig hebben. Als het toch nodig is, hoop ik dat er zoveel mogelijk mensen gebruik van kunnen maken. Wees in ieder geval open over je mentale gezondheid en zoek hulp als je voelt dat dat nodig is. Dat bespaart je later een hoop ellende.”

Het volledige interview van COMMEN. met Hakim lees je hier.

Geen reactie's

Geef een reactie