Kijktip VPRO Tegenlicht: Gewoon gek

Kijktip VPRO Tegenlicht: Gewoon gek

Kijktip VPRO Tegenlicht: Gewoon gek

Afgelopen zondag is het nieuwe seizoen van VPRO Tegenlicht van start gegaan. De eerste aflevering, getiteld Gewoon gek, gaat over de geestelijke gezondheidszorg en hoe we die kunnen veranderen om ervoor te zorgen dat mensen niet meer zo lang hoeven te wachten op hulp.

In de uitzending geven verschillende ggz-cliënten, hulpzoekenden, hulpverleners en andere deskundigen hun kijk op de geestelijke gezondheidszorg. Met de huidige aanpak zijn de wachtlijsten nog steeds eindeloos en is de hulp regelmatig niet toereikend. Ze zijn het erover eens dat de ggz zal moeten veranderen, maar hoe zou zo’n verandering er dan uit kunnen zien?

Hierover wordt intensief nagedacht door diverse specialisten. Op meerdere plekken in Nederland zijn er al initiatieven om mensen op andere, meer persoonsgerichte manieren hulp te kunnen bieden. Een voorbeeld hiervan is zorgorganisatie bijBram; in de aflevering is te zien hoe zij mensen met verschillende soorten achtergronden helpen bij hun herstel en ontwikkeling. Aandacht voor de persoon achter de klachten en samen werken aan het (terug)vinden van je plekje in de samenleving staan daarbij centraal.

Er zijn steeds meer therapeuten die pleiten voor het loslaten van de klassieke diagnoses en het hokjes-denken. Hoewel het een bepaalde houvast en richting voor behandeling kan geven, werkt het ook stigmatiserend en is er vaak minder oog of tijd voor de persoon zelf. Enkele deskundigen hopen dat er in de toekomst meer acceptatie zal zijn voor variatie en dat er niet meer zo stellig vast wordt gehouden aan een beeld van wat ‘normaal’ zou moeten zijn en wat niet. Andere deskundigen verdiepen zich in de inzetbaarheid van ‘big data’ om de ggz te verbeteren.

Bekijk hier de aflevering Gewoon gek terug van VPRO Tegenlicht. Op deze pagina vind je tevens extra informatie in het kader van verandering in de geestelijke gezondheidszorg.

Heb je zelf ideeën over hoe het anders kan of ken je initiatieven die al een stap in deze richting hebben gezet? Vul dan het formulier in en draag bij aan een gezamenlijke verbetering van de geestelijke hulpverlening, of kom vanavond naar een van de Meet Ups in Amersfoort, Amsterdam, Den Haag of Hoorn.

Geen reactie's

Geef een reactie