Jongeren vertellen over hun ervaringen met zelfbeschadiging

Jongeren vertellen over hun ervaringen met zelfbeschadiging

Zelfbeschadiging is de vertaling van het Engelse woord ‘self-harm’ en wordt gedefinieerd als ‘het zichzelf lichamelijke verwondingen of schade toebrengen in een zich herhalend patroon, zonder bewuste suïcidale intentie’. Er zijn weinig betrouwbare gegevens over zelfbeschadiging beschikbaar, omdat het vaak iets is dat mensen in het geheim doen. In een video van de Engelse zender BBC komen jongeren aan het woord die zichzelf op verschillende manier hebben beschadigd. Ze vertellen over hun ervaringen en over hoe ze ermee om zijn gegaan. 

El vertelt dat ze begon met zelfbeschadiging toen ze 16 jaar oud was. Als oorzaken noemt ze een gebrek aan zelfvertrouwen en het gevoel dat ze nergens bij hoorde. Voor Duncan was het vooral zijn woede die uiteindelijk tot zelfbeschadiging leidde. Lin vertelt dat bij haar een onverwerkt trauma de aanleiding heeft gegeven.

Experts delen hun visie op zelfbeschadiging; Nihara Kran, een klinisch psycholoog, noemt het een vorm van gedrag en communicatie. Volgens haar gaat het hierbij om het omzetten van emotionele pijn in fysieke pijn. Vaak denken mensen bij zelfbeschadiging aan het zichzelf snijden, maar volgens Kran zijn er een hoop verschillende soorten van zelfbeschadiging. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand heel veel gaat drinken, een eetstoornis ontwikkelt, of zichzelf gewoonweg verwaarloost.

Soms wordt zelfbeschadiging gezien als het vragen om aandacht. Kran geeft aan dat het eerder gaat om het nodig hebben van aandacht, dan het erom vragen. Omdat zelfbeschadiging een vorm van communicatie is, is het van groot belang om een andere manier van communiceren te vinden, waarbij de emoties toch tot uiting kunnen komen. Op deze manier vinden de emoties een weg naar buiten, in plaats van dat de pijn weer ‘terugkaatst’.

De jongeren in de video vertellen hoe zij dit hebben gedaan; de een vindt een uitweg in de kunst, de ander in het schrijven, en weer een ander helpt andere mensen met hun mentale problemen. Ook steun van elkaar en van naasten kan veel betekenen. Een van de jongeren zegt: “Je hoeft niet te voelen dat je het verdient, je moet alleen weten dat je het nodig hebt.” Het is belangrijk dat het in onze samenleving makkelijker wordt voor mensen om te zeggen wat ze nodig hebben of om hulp te vragen.

Bekijk hieronder de video van BBC (ondertiteling is alleen in het Engels beschikbaar):

Mocht je jezelf herkennen in één van de hierboven genoemde onderwerpen en steun nodig hebben, neem dan contact op met Stichting Zelfbeschadiging. Deze stichting bestaat uit ervaringsdeskundigen en heeft als doel via lotgenotencontact het isolement van mensen die zichzelf beschadigen te doorbreken.

1 Comment
  • Annemerle
    Posted at 16:40h, 29 januari Beantwoorden

    ‘Omdat zelfbeschadiging een vorm van communicatie is’

    Er zijn zeer veel redenen voor NSSI. (nonsuicidal selfharm). Dit is er slechts 1.. Er zijn ondertussen ook veel meer onderzoeken over NSSI. Je moet alleen weten waar je moet zoeken.
    Veel mensen die dit doen verbergen het juist. Vaak is het een manier om emoties of lichamelijke gevoelens te reguleren.
    Dat iets wat gebeurt een reden is om te acteren, betekent niet dat het als vorm van communicatie bedoelt is door degene die dit doet.

Post A Comment