Inspirerende gedichten en gedachten vormen ‘Boek van een dromer’

Inspirerende gedichten en gedachten vormen ‘Boek van een dromer’

“De weg van de zekerheid wordt erg gewaardeerd in onze maatschappij, terwijl de weg van de droom tot zoveel meer leidt.”

Van burn-out naar levensmissie

Nikki Vrees was pas 28 jaar oud toen ze getroffen werd door een zware burn-out. Drie jaar lang zat ze aan de bank gekluisterd terwijl ze intussen het gapende gat in haar hart probeerde te dichten. In een zoektocht naar zichzelf, het leven en de weg naar ‘vrijheid’ ging ze in therapie, in haar eentje op reis en begon ze met schrijven.

Afgelopen najaar verscheen haar eerste boek, Boek van een dromer, een dichtbundel waar ze drie jaar lang met hart en ziel aan heeft gewerkt en die al haar levenslessen van de afgelopen jaren vertelt. Met haar boek hoopt ze anderen te kunnen helpen en inspireren op hun pad.

Het verhaal van Nikki

“Ruim vijf jaar geleden werd ik ziek, ik was net 28 jaar oud en raakte overspannen. Ik was zo ver over mijn grens gegaan dat ik amper kon functioneren. Omdat ik zo hard probeerde te voldoen aan alle verwachtingen van anderen, of tenminste verwachtingen waarvan ik dacht dat ze bestonden, en zo wanhopig zocht naar goedkeuring en aandacht, was ik mijlenver van mezelf verwijderd geraakt.

Een lange weg van heling was begonnen, want ditmaal besloot ik om écht naar mezelf te luisteren en voor mezelf te kiezen. Zo koos ik er bijvoorbeeld voor om de dag te beginnen met een momentje voor mezelf, in plaats van allerlei to-do’s op m’n lijstje. Dat was een rondje buiten in de natuur, iets waar mijn hart al jaren naar smachtte maar wat ik eigenlijk nooit deed omdat het voelde als verloren tijd. Tijd wat ik nodig dacht te hebben voor andere dingen. Elke ochtend ging ik op pad, vanwege de burn-out begon ik klein, soms slechts tot aan de brievenbus op de hoek van de straat. Maar gaande weg breidde het zichzelf in zoverre uit dat ik op een gegeven moment elke ochtend een uur door de natuur wandelde. Of 8 kilometer op de fiets.

Door ’s ochtends de deur uit te gaan leerde ik de seizoenen kennen. Echt kennen. Het is geen herfst omdat onze kalender aangeeft dat het herfst is. Het is herfst omdat je buiten ruikt dat het herfst is. Eindelijk vond ik een manier om terug te komen bij mezelf, m’n kern en ware aardse oermens. In verbinding met mezelf en de natuur.

In plaats van een laptop tijdens het ontbijt open te klappen, keek ik naar de vogels in de tuin. Ik begon voor ze te zorgen, pakte het tuinieren weer op en kwam in balans met de persoon die ik eigenlijk echt ben, maar nooit durfde te zijn. Inmiddels duik ik zelfs elke week in zee om me weer op een andere manier te verbinden met de natuur en dit het hele jaar rond te kunnen voelen.”

Op zoek naar dromen
“Tijdens mijn burn-out ging ik opzoek naar m’n dromen, ik wilde mijn leven niet langer uitstellen uit angst en gemakzucht. Ik wilde de dingen doen die in mijn verlangens opborrelden en ja zeggen tegen het avontuur. Ik ging op reis, in m’n eentje, met een hart verscheurd van verdriet omdat ik zo bang was om iedereen te verliezen die me dierbaar was. Ik sliep in een boomhut in de wildernis van Portugal, waar ik vanuit de buitendouche een prachtig uitzicht had over een strakblauwe hemel en ongerepte natuur. En ik reisde een maand door Bali waar ik geconfronteerd werd met eenzaamheid, mijn angst voor slangen en waar ik lag te creperen van de pijn door voedselvergiftiging.

In de zoektocht naar mezelf, levensgeluk en het najagen van mijn dromen heb ik ervoor gekozen om bestaande paden te laten varen en zekerheden het raam uit te gooien. Ik zei m’n baan op en liet alle opties open. Ik stapte in een bootje zonder peddels, dobberend op de open, woeste zee. Met geen enkel idee waar dit schip zou stranden, zolang ik maar gelukkig was met wat ik deed.

Het was een bijzondere en zware tijd in m’n leven waarin ik hard aan mezelf heb gewerkt, oude pijnen heb geheeld en een liefdevolle basis heb gelegd rondom zelfwaardering, eigenwaarde en zelfliefde. Ik leerde mezelf kennen en ontdekte mijn taak hier op aarde. Ik raakte aan het schrijven en deed dat met hart en ziel. Wat mensen om me heen ook tegen me zeiden, ik hield vol, bleef trouw aan het geloof in mezelf en ging er voor de volle 100% voor. Want mijn nieuwe baan zat vol onzekerheden en vaak had ik amper een inkomen.

Twee jaar lang leefde ik op bijstandsniveau. Maar het was het allemaal waard. Want ik deed waar ik gelukkig van werd. Wat bij me paste. Waar ik ’s ochtends m’n bed voor uit kwam. Ik liep het pad dat voor mij bedoeld was, ik deed datgene waarvan ik diep van binnen voelde dat het klopte. En dan stroomt alles. Kom je in een flow en beweegt het hele leven met je mee. Ik kan niets anders meer doen dan schrijven omdat niets anders meer voegt. Ik kan geen enkele andere baan bedenken die me nog past omdat dat afwijkt van wat ik hier te doen heb. Ik heb een boodschap te vertellen waarbij mijn pen slechts het middel is.

Nog steeds vaar ik zonder peddels, met slechts als enige richting een sterk vertrouwen in het leven zelf. Is het makkelijk? Nee! Ben ik gelukkig? Vele malen meer dan ooit tevoren.”

Boek van een dromer
“Drie jaar lang werkte ik aan het boek dat ik nu eindelijk in handen heb. Mijn dichtbundel Boek van een dromer staat vol gedichten en gedachten over de natuur en het leven zelf. Een verzameling spirituele en filosofische mijmeringen. Mijn levenslessen van de afgelopen vijf jaar en wijsheden die de natuur me aanreikte. Soms letterlijk ingefluisterd door de wind. Zoals het moment waarop ik bij de Navajo indianen was en ik een gedicht ontving van voorouders die nog altijd boven het land waken.

Aankomend voorjaar gaat mijn tweede boek in druk, een kinderboek dat een belangrijke boodschap vertelt over hoe wij met de aarde omgaan. En ben ik inmiddels halverwege het schrijven van een autobiografie die het proces van de afgelopen vijf jaar vertelt, met een lach en een traan.”

Details boek

Auteur: Nikki Vrees
Illustrator: Sanne Stam
Uitgever: Het droomatelier
Uitvoering: Hardcover, 128 pagina’s, 125 x 185 mm
ISBN: 9789083093307
Prijs: € 19,95 (te koop bij elke boekhandel in Nederland)

Dit boek is genomineerd voor The Indie Awards in de categorieën ‘Meest leerzame boek 2020’ en ‘Mooiste cover 2020’.
Stemmen kan nog gedurende de hele maand februari via deze website

Bekijk de video hieronder voor een indruk van het boek:

Geen reactie's

Geef een reactie