06 jan In een notendop: de nieuwe Wet verplichte ggz
Per 1 januari is de Wet verplichte ggz (Wvggz) ingegaan. Deze nieuwe wet vervangt de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz). Wat houdt de nieuwe wet in en welke veranderingen brengt deze met zich mee? Informatie over de aanpassingen vind je in een notendop hieronder.
In onderstaande video van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt de Wet verplichte ggz uitgelegd met behulp van een animatie:
De Wvggz geldt niet voor mensen met een verstandelijke beperking of een aandoening zoals dementie. Hier is een andere nieuwe wet voor opgesteld: de Wet zorg en dwang. Het volgende animatiefilmpje legt uit waar deze voor bedoeld is:
Met de nieuwe wetgeving is het de bedoeling om verplichte zorg zoveel mogelijk te voorkomen en de zorg zo goed mogelijk af te stemmen op het individu. De insteek is zorg op maat, al zal de realisatie daarvan nog niet zo eenvoudig zijn. Lees hier een artikel van het RTL Nieuws waarin de belangrijkste vragen en antwoorden over de veranderingen op een rijtje zijn gezet. In dit artikel van MIND wordt de Wet verplichte ggz nog wat uitgebreider beschreven.
Machtigingen voor dwangbehandeling die voor 1 januari 2020 zijn afgegeven vanuit de Wet Bopz komen niet zomaar te vervallen; hiervoor geldt het overgangsrecht Wet Bopz. Deze overgangsperiode – waarin de oude regels van toepassing zijn – geldt maximaal een jaar.
Mark janssen
Geplaatst op 23:28h, 06 februariDit is alleen maar een verkapte bezuiniging.
Niet in het belang van de patiënt.