25 mrt Huiselijk geweld in tijden van gedwongen thuiszitten
NPO Radio 1 bracht afgelopen vrijdag voor de serie De Dag een podcast uit over huiselijk geweld in tijden van de coronacrisis. Voor mensen die hiermee te maken hebben, is thuis niet de veilige plek die het zou moeten zijn in deze moeilijke periode. Kinderen kunnen amper de deur meer uit, er zijn geen schoolmomenten meer waarop ze aan de thuissituatie kunnen ontsnappen, en ouders staan extra op scherp door alle maatregelen en gevolgen.
Langere tijd met elkaar in huis zitten kan de spanningen flink doen oplopen. Ook blijkt in crisissituaties het geweld vaak toe te nemen. Bij de Kindertelefoon komen momenteel extra veel meldingen binnen en worden zo’n 1500 gesprekken per dag gevoerd. Zeker nu kinderen of volwassenen zich binnen opgesloten en onveilig voelen, kan een gesprek via telefoon of andere kanalen helpen om het mentale isolement wat te verminderen. In de aflevering wordt hier verder op ingegaan.
Ook modeontwerpster en presentatrice Olcay Gulsen is in de podcast aan het woord; zij heeft een programma gemaakt over huiselijk geweld, waarin ze het gesprek aangaat met slachtoffers en tevens haar eigen ervaringen deelt. In de podcast vertelt ze dat veel slachtoffers van huiselijk geweld gebaat zouden zijn bij meer contact met de buitenwereld. Af en toe vragen hoe het met iemand gaat, kan al helpen om de weg naar hulp wat meer vrij te maken.
In de podcast, getiteld Wat als het in huis gevaarlijker is dan buiten?, wordt informatie en advies gegeven over wat mensen kunnen doen als ze een vermoeden hebben van geweld bij buren of kennissen. Beluister hier de volledige aflevering. Voor onder andere hulpverleners en leerkrachten zijn op deze website nog handige tips te vinden over het bieden van hulp gedurende de coronacrisis.
Het NRC plaatste eveneens een column over de gevolgen van thuisblijven voor gezinnen waarin huiselijk geweld voorkomt. Hierin beschrijft onderzoeker bij de nationale politie Janine Janssen de impact van alle maatregelen op instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en jeugdzorg.
Geen reactie's