Hoe biodiversiteit gezondheidsproblemen kan oplossen

Hoe biodiversiteit gezondheidsproblemen kan oplossen

Hoe biodiversiteit gezondheidsproblemen kan oplossen

Een mooie column van Bert van Ruitenbeek verscheen gisteren op de website van BioJournaal. De directeur van Stichting Demeter – verantwoordelijk voor het kwaliteitskeurmerk voor producten uit biodynamische landbouw – belicht het belang van diversiteit voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Niet alleen diversiteit in voedsel en leefstijl, maar ook in de manier waarop we aan het voedsel komen, hoe we met de natuur omgaan, in de industrie en economie waarin we ons begeven.

“Humane ziekten kun je voorkomen met een gevarieerd menu van zoveel mogelijk onbewerkte voeding. En ziekten en plagen in landbouwgewassen kun je beheersen door de biodiversiteit te vergroten. […] Hoe hebben we ooit kunnen geloven in een landbouw die draait om bestrijding met gif? Dat is niet alleen inefficiënt, dat is oliedom korte termijn denken.”

Van Ruitenbeek tipt de film ‘The Biggest Little Farm’ die op 13 juni in Nederland in première gaat. Het is een documentaire over een stel dat in Californië een biodynamische boerderij start. “Helemaal opgezet vanuit de zoektocht naar een veerkrachtig landbouwsysteem zonder gebruik van gif, maar vanuit het stimuleren van zoveel mogelijk biodiversiteit zodat het systeem zelf oplossingen genereert.”

Lees de volledige column op biojournaal.nl en bekijk hieronder de trailer van The Biggest Little Farm:

 

Geen reactie's

Geef een reactie