11 mrt Gps-horloge in ontwikkeling als hulpmiddel voor verwarde personen
Zelfstandig op pad kunnen gaan in de buitenwereld is een belangrijk onderdeel in het herstelproces van patiënten met ernstige psychische klachten. Voor sommige patiënten leidt zo’n uitstapje echter herhaaldelijk tot ongewenste of zelfs gevaarlijke situaties; bijvoorbeeld wanneer iemand verdwaalt of in een staat van verwarring of psychose terechtkomt. Zij weten dan vaak niet meer op eigen kracht de weg terug te vinden. Om deze patiënten op afstand beter te kunnen begeleiden, is er in samenwerking met ggz-organisatie Parnassia een nieuw soort smartwatch met gps-tracker ontwikkeld: ‘Miles’.
Het nieuwe horloge moet straks gaan helpen om de bewegingsvrijheid en zelfredzaamheid van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg te vergroten, zo schrijft nieuwsplatform ICT&health. In de smartwatch zijn onder andere mogelijkheden ingebouwd voor het bijhouden van de locatie waar een patiënt zich bevindt, het aangeven van een (onderling afgesproken) gebied waarin hij of zij zich mag begeven en voor welke tijdsduur, en het bevat een belfunctie en paniekknop voor rechtstreeks contact met de zorgverleners. Hiermee hopen de ontwikkelaars het aantal gevallen van verdwaalde en vermiste patiënten in de toekomst sterk terug te dringen.
Pilot van start
Smartwatch Miles is een initiatief van de familie Van der Weg, die al tientallen keren meemaakte dat zoon Salim tijdens een uitstapje vermist raakte. Ggz-instelling Parnassia – waar Salim momenteel verblijft en in behandeling is – helpt mee aan de ontwikkeling en verbetering van het horloge. De komende maanden vindt er een pilot plaats waarin de eerste twintig patiënten van Parnassia het horloge gaan testen en ermee op pad gaan. Uiteindelijk hoopt de familie Van der Weg dat Miles op brede schaal kan worden ingezet voor iedereen in de zorg die er baat bij kan hebben. Zo is er ook al interesse in de smartwatch vanuit zorginstellingen voor gehandicapten en dementerenden.
De pilotgroep van Parnassia is tevens als cliëntenraad betrokken geweest bij de ontwikkeling en het ontwerp van Miles. Medebewoner Corné Bakker vertelde onlangs aan Trouw meer over dit proces: “De alarmknop was ons idee. En we hebben erg gehamerd op de privacy. Binnen 24 uur nadat iemand terug is op de woonlocatie worden alle gegevens gewist, en de begeleiding kan alleen in geval van nood je locatie zien.”
Veiligheid
Het horloge ziet eruit als een normale smartwatch, maar kan – om veiligheidsredenen – door de gebruiker zelf niet worden afgedaan. Hier is een speciale, sterke magneet voor nodig. “Dat vonden wij ook een goed idee. Anders zou je dat ding in een psychose gewoon kunnen weggooien. Dan werkt het niet”, aldus Bakker. “Voor mensen die extreem achterdochtig of paranoïde zijn, is het horloge natuurlijk niet zo geschikt. Maar voor alle anderen is het een geruststelling. Het kan heel eng zijn om alleen de buitenwereld in te gaan.”
Smartwatch Miles wordt nu gedurende een half jaar getest, waarna de resultaten worden geëvalueerd en bepaald wordt welke vervolgstappen er gaan plaatsvinden. Na de pilot zal ook worden bekeken of het horloge geschikt is om in te zetten voor andere doelgroepen.
Meer informatie over de ontwikkeling en het gebruik van Miles vind je op deze website.
Geen reactie's