Gids voor lichaamsgericht mentaliseren in de praktijk

Gids voor lichaamsgericht mentaliseren in de praktijk

Gids voor lichaamsgericht mentaliseren in de praktijk

Steeds meer patiënten ontwikkelen langdurige en ernstige, onverklaarde symptomen waarbij gebruikelijke behandelingen niet meer blijken te werken. Voor deze mensen is een andere benadering nodig. De nieuwe lichaamsgerichte variant van een uit Engeland afkomstige methode (MBT) laat hoopgevende resultaten zien. Deze methode heet Lichaamsgerichte Mentalisatie Bevorderende Therapie (L-MBT), en wordt uitgebreid beschreven in een recent verschenen gids van drs. Jaap Spaans.

Lichaamsgerichte mentalisatie bevorderende therapie zoals uitgelegd in dit boek, is geschikt voor patiënten met (ernstige) Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Het biedt handvatten voor individuele, non-verbale, groeps-, systeem- en multidisciplinaire behandeling. De methode is ook goed toepasbaar bij onder andere persoonlijkheidsproblematiek, burn-out, hardnekkige stemmings- of angststoornissen en eetproblematiek. Lichaamsgerichte mentalisatie bevorderende therapie (L-MBT) is opgenomen in de zorgstandaard SOLK (Akwa GGZ, 2018).

Verbinding tussen lichaam en geest

Het boek Lichaamsgericht mentaliseren gaat over het leren ervaren van verbinding tussen lichamelijke signalen en innerlijke belevingen zoals gedachten, emoties en herinneringen. Het schetst hoe de therapeut doelbewust stilstaat bij actuele lichaamssignalen en innerlijke ervaringen van de patiënt en van zichzelf. Door de open wederzijdse uitwisseling hierover, ontwikkelt zich bij de patiënt het besef van niet-onderkende lichamelijke sensaties en innerlijke reacties. Zo ontstaat er perspectief op herstel van kwaliteit van leven.

De gids is een hulpmiddel voor therapeuten en professionals die de therapie in de (klinische) praktijk willen brengen. Naast uitgebreide informatie over de achtergrond en inhoud van de therapie, worden er in het boek praktische tips en voorbeelden gegeven en worden verschillende toepassingsvormen uitgelegd.

Lichaamsgericht mentaliserenLichaamsgericht mentaliseren

Auteur: Jaap Spaans
Uitgever: LannooCampus
Uitvoering: Paperback, 240 pagina’s, 240 x 170 mm
EAN: 9789401473552
Prijs: € 25,99

Lichaamsgericht mentaliseren is geschreven in samenwerking met Altrecht Psychosomatiek Eikenboom.

Beoordeel dit boek

Gemiddelde beoordeling: 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Laat als eerste een beoordeling achter

Wat vervelend dat u geen goede ervaring heeft gehad.

Heeft u tips voor verbetering?

Geen reactie's

Geef een reactie